Direct naar artikelinhoud
Groot-Britannië

Donkere wolken boven het hoofd van Theresa May; wie luistert er nog naar haar?

Theresa May tijdens het televisie interview met Andrew Marr, in Manchester.Beeld REUTERS

Met de belofte om tot na de volgende parlementsverkiezingen aan te blijven is Theresa May dit weekeinde afgereisd naar het Conservatieve partijcongres in Manchester, waar ze later deze week zal spreken. De optimistische vooruitblik van de Britse premier wordt ter kennisgeving aangenomen binnen de partij die in de ban is van de vraag uit welke hoek haar opvolger zal komen. Waagt Boris Johnson nog een kans, of komt de nieuwe leider uit de nieuwe generatie? Of krijgen de Britten Jeremy Corbyn als premier, de Labour-leider die tijdens zijn congres vorige week in Brighton over water leek te lopen?

'Ik geef geen terrein aan Corbyn. Ik ga bij de volgende verkiezingen de strijd aan.' Dat was Mays boodschap in een interview met de conservatieve Sunday Telegraph. Ze beloofde meer huizen te bouwen, de rente te verlagen op studieschulden en een pasklaar Brexit-akkoord af te leveren voor haar landgenoten. Gevraagd naar de melodie die het laatst in haar hoofd is blijven hangen noemde May De koningin van de nacht, de beroemde aria uit Mozarts Toverfluit, over de verbitterde koningin die uiteindelijk zal vergaan in de duisternis.

Dat lot dreigt ook voor May, voor wie het premierschap sinds de verkiezingen van vier maanden geleden een martelgang is. In zijn nieuwe boek Fall out: a year of polical mayhem schrijft Sunday Times-journalist Tim Shipman dat de staf van Downing Street zich na de verkiezingen geen raad wist met de ontroostbare May. In verwarde staat verzekerde ze de koningin daags na de verkiezingen dat er een regeerakkoord lag met de Democratic Unionist Party. Dat was voortijdig. Het sluiten ervan zou nog zeventien dagen duren. Elizabeth was volgens de hofhouding ziedend over Mays bedrog.

In verwarde staat verzekerde May de koningin daags na de verkiezingen dat er een regeerakkoord lag met de Democratic Unionist Party

Het beeld van een zwakke May werd zondag versterkt door een ongemakkelijk televisie-interview met BBC-journalist Andrew Marr, waarin ze niet tot heldere antwoorden kwam. Hij stelde vast dat haar ministers vechten 'als ratten in een zak' en vroeg haar of ze een gezagsprobleem heeft - zeker nu minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson keer op keer zegt wat ze zou moeten doen met de Brexit. In tabloid The Sun suggereerde Johnson bijvoorbeeld in een soort verkiezingsmanifest dat de Britten in de overgangsperiode geen nieuwe EU-regels moeten accepteren, iets waarover May anders lijkt te denken.

May, evenwel, hield stellig vol dat er eenheid heerst in haar regering.

Een anoniem gebleven minister verklaarde tegenover The Sunday Times dat de premier eindelijk eens ruggengraat moet tonen door Johnson te ontslaan, 'of anders kan ze beter nu opstappen'. Johnson zelf geeft haar naar verluidt nog een jaar. Een coup nu zou waarschijnlijk leiden tot vervroegde verkiezingen en het hijsen van de rode vlag boven 10 Downing Street. May blijft waarschuwen tegen de gevolgen van het socialisme van de jaren zeventig, een verkapt dreigement dat niet aankomt bij de Corbynista's die veelal in de jaren negentig zijn geboren. Bovendien lijkt niemand meer naar May te luisteren, ook haar partijgenoten niet.