© Foto Kurt

Franse burgemeesters blijven vasthouden aan boerkiniverbod

In Frankrijk zullen verschillende burgemeesters, onder meer die van de steden Nice en Fréjus, ondanks de uitspraak van de Raad van State vasthouden aan het boerkiniverbod.

km

Vrijdag heeft de Franse Raad van State het boerkiniverbod in het stadje Villeneuve-Loubet voorlopig geschorst. Die uitspraak heeft enkel betrekking op Villeneuve-Loubet, maar toch werd aangenomen dat de beslissing van de Raad van State een precedent zou vormen voor de andere gemeenten die een boerkiniverbod hebben ingevoerd.

Toch lijken heel wat van die burgemeesters voorlopig niet van plan het boerkinverbod te laten vallen. De stad Nice zal “processen-verbaal blijven opmaken” tegen vrouwen die de lichaamsbedekkende badpakken dragen, zo deelt de burgemeester mee. De stad zal daarmee blijven doorgaan zolang de regeling in Nice niet vernietigd is.

De extreemrechtse burgemeester van Fréjus, maar ook de sociaaldemocratische bestuurder van Sisco (Corsica) stellen dat ze vastberaden zijn het verbod te handhaven.

Politiek project

Het boerkiniverbod werd in meer dan dertig Franse steden doorgevoerd deze zomer. Het zou een “risico betekenen voor de openbare orde”. Ook zou het dragen van een boerkini niet overeenkomen met de waarden van de Franse Republiek, aldus premier Manuel Valls.

“De stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, worden gevrijwaard van religieuze statements”, stelde de socialistische premier. Want de boerkini is volgens hem een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de onderwerping van vrouwen.

Tweede Franse badstad verbiedt boerkini op strand

© AP

Na de Franse stad Cannes, heeft ook een tweede badplaats aan de Côte d’Azur, Villeneuve-Loubet, het dragen van een boerkini op het strand verboden. Dat meldt de burgemeester van de badstad zaterdag.

“Er werd me gesignaleerd dat op een van onze stranden een vrouw aan het baden was die gekleed was”, aldus Lionnel Luca, de burgemeester van Villeneuve-Loubet. “Ik vond dat dat niet kon om hygiënische redenen en dat het niet welgekomen was gezien de algemene context.”

De beslissing van de burgemeester van Cannes om de boerkini te bannen van zijn stranden veroorzaakte de afgelopen dagen een polemiek bij onze zuiderburen. Frankrijk, dat de grootste moslimgemeenschap heeft in Europa, werd de afgelopen maanden het slachtoffer van meerdere jihadistische aanslagen en dat heeft spanningen veroorzaakt. De burgemeester wordt ervan beschuldigd dat hij, door de boerkini op stranden te verbieden, die spanningen nog voedt. Verschillende partijen vinden de beslissing van de burgemeester overigens discriminatie.

Luca zei zaterdag dat er geen sprake was van discriminatie, en dat hij enkel “alle problemen van openbare orde wil vermijden in een regio die getroffen is door aanslagen”.

Drie moslima’s beboet voor boerkini op strand van Cannes

© AP

In de Zuid-Franse badstad Cannes zijn al drie moslimvrouwen beboet omdat ze het onlangs ingevoerde verbod op boerkini’s, lichaamsbedekkende badpakken die gedragen worden door moslimvrouwen, niet gerespecteerd hadden. Dat meldt het Franse regionale blad Nice Matin dinsdag.

Drie vrouwen, tussen de 29 en 57 jaar, werden de voorbije dagen in boerkini betrapt, zo meldde burgemeester David Lisnard. Ze moeten een geldboete van 38 euro betalen. De politie had daarnaast nog zes andere mensen tot de orde geroepen. “Sommigen kozen ervoor het strand te verlaten, anderen om een zwempak aan te trekken”, zo wordt het lokale politiehoofd Yves Daros geciteerd. Dat de Franse politie zich in tijden van terreurdreiging moet bezighouden met het controleren van zwemkledij, is het gevolg van het omstreden boerkiniverbod. Naast Cannes hebben ook de steden Villeneuve-Loubet (Côte d’Azur) en Sisco (Corisca) die maatregel ingevoerd.

Franse premier steunt burgemeesters die boerkini verbieden

© Photo News

De Franse premier Manuel Valls drukt woensdag in de krant La Province zijn steun uit voor de burgemeesters die een verbod hebben ingevoerd op boerkini’s, de lichaamsbedekkende badpakken die gedragen worden door moslimvrouwen.

De burgemeesters van verschillende Franse kustgemeenten hebben de afgelopen dagen beslist om de boerkini’s te verbieden op het strand, omdat ze de badpakken zien als een statement voor een politieke islam. In Corsica vond afgelopen weekend nog een grote vechtpartij plaats nadat toeristen foto’s hadden genomen van vrouwen in boerkini.

“Ik begrijp de burgemeesters die, nu er spanningen zijn, de reflex hebben om oplossingen te zoeken en problemen te vermijden in de openbare orde”, aldus Valls in een bijdrage in La Province. “Ik steun hen die wetsvoorstellen hebben goedgekeurd indien ze gemotiveerd zijn door de wil om mensen te motiveren om op een positieve manier samen te leven, zonder politieke bijbedoelingen.”

“De stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, worden gevrijwaard van religieuze statements”, schrijft de premier nog. Want de boerkini “is een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de slavernij van vrouwen”.

Achter de boerkini zit volgens de eerste minister “het idee dat vrouwen, van nature onzedelijk en onrein zijn en dat ze hun lichaam daarom volledig moeten bedekken. Dat komt niet overeen met de waarden van Frankrijk en van de Republiek”, aldus de regeringsleider. “De Republiek moet zich beschermen tegen provocaties.”

Tot nu toe hebben vier Franse gemeenten de boerkini verboden: Cannes, Villeneuve-Loubet, Sisco en Touquet. Dinsdag kondigde de gemeente Leucate aan dat ze hetzelfde zal doen.

Politie verplicht moslima om boerkini uit te trekken op strand in Nice

Vier agenten in het Franse Nice eisten van een moslima op het strand dat ze haar boerkini zou uitdoen. De vrouw zou ook meteen een boete gekregen hebben. Sinds het verbod op de boerkini werden in Frankrijk al meerdere boetes uitgeschreven, maar de kritiek blijft niet uit.

De kritiek op het Franse boerkiniverbod blijft aanhouden nadat op foto’s te zien is dat vier agenten een volledig geklede moslima vragen haar boerkini uit te trekken, ook al lijkt wat de vrouw draagt niet bepaald op een boerkini. De agenten lijken ook meteen een boete uitgeschreven te hebben. Verschillende Franse steden hebben dergelijke boetes ingevoerd om het dragen van een boerkini te bestraffen.

Gisteren werd ook een jonge moeder in het bijzijn van haar kinderen beboet voor het dragen van een sjaal op het hoofd. Drie agenten richtten pepperspray op het gezicht van de 34-jarige moslima en zeiden dat ze een nieuwe regel brak die zwemkostuums verbiedt die het hele lichaam bedekken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vrouw zei achteraf dat de racistische agenten haar enkel wilden vernederen tegenover haar kinderen en familieleden, terwijl ze zelfs geen boerkini droeg op dat moment.

Het zijn maar enkele incidenten aan de Zuid-Franse kust. Eerder dook ook al een video op waarin duidelijk te zien is dat een agent staat te wachten tot moslima’s het water uit komen om hen mogelijk te beboeten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Boerkini niet meer welkom op strand van Cannes

© AP

"Om de openbare orde te vrijwaren" bant de burgemeester van Cannes, David Lisnard, boerkini's van de stranden.

"Boerkini's staan symbool voor islam extremisme en kunnen de rust verstoren", aldus Lisnard.

Wie de nieuwe regel niet respecteert, wordt gevraagd om zich om te kleden of het strand te verlaten. Wie niet in gaat op dat verzoek riskeert een boete van 38 euro. Andere religieuze symbolen worden wel nog toegelaten, ook hoofddoeken. "Enkel symbolen van extremisme worden verboden", en daartoe behoort de boerkini volgens de burgemeester. Mensenrechtenorganisatie leggen zich niet neer bij de nieuwe regel en plannen het aan te vechten voor de rechter.

Het is niet de eerste keer dat er in Frankrijk dergelijk kledingverbod wordt opgelegd. Het is sinds 2011 ook al verboden om in niqab in het openbaar te verschijnen.

N-VA wil boerkini weg van de Vlaamse kust

© ISOPIX

Weg met de boerkini. Dat vindt alvast de N-VA. De Vlaams-nationalisten willen die niet alleen in alle zwembaden, maar ook van de stranden verbannen. “Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen”, zegt N-VA-parlementslid Nadia Sminate.

In Oostende, Bredene of Knokke hebben ze er nog nooit een gezien. In Blankenberge wel. De stranden zijn er iets multicultureler en afgelopen zomer daagden een aantal moslimvrouwen in boerkini op. “Uiteraard valt dat op, maar overlast berokkenen? Absoluut niet. Er waren helemaal geen problemen,” zegt burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld). Hij denkt er dus niet aan om maatregelen te nemen. Maar als het van N-VA afhangt, komt er wel een verbod.

Nadia Sminate. Credit: PhotoNews

Onderdrukking van vrouwen

Nadia Sminate, in het Vlaams parlement voorzitter van de commissie radicalisering, ziet het verhullende kledingstuk niet zozeer als een symbool van moslimradicalisme,maar wel als bewijs van de onderdrukking van moslimvrouwen. “We moeten absoluut vermijden dat er in Vlaanderen vrouwen met een boerkini rondlopen. Niet in het zwembad, maar ook niet op het strand. Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen. Als je dit toelaat, dan zet je de vrouwen ook aan de kant van de maatschappij.”

Samen met de N-VA-partijtop wil Sminate een verbod voor heel Vlaanderen of het land instellen. “We leven in Vlaanderen en wij bepalen de regels. Als we zeggen dat we grenzen moeten stellen en onze normen en waarden moeten doen naleven, moeten we dat ook doen”. De studiedienst van de partij moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer