Direct naar artikelinhoud
Natuur

Antigifcentrum lanceert tv-campagne over wilde paddenstoelen

Vliegenzwam.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Wie weinig afweet van wilde paddenstoelen, blijft er beter af. Dit jaar kreeg het Antigifcentrum al ruim 300 meldingen binnen door het eten van paddenstoelen. Niet alleen kinderen plegen een aanslag op hun darmen. Daarom start het centrum een campagne.

Elk jaar krijgt het Antigifcentrum tussen 300 en 500 oproepen voor ongevallen met paddenstoelen. Vorig jaar waren het er 325. Dit jaar rinkelde de telefoon al meer dan 300 keer in verband met paddenstoelen, waarbij de maand augustus een uitschieter was met 134 oproepen. Dat komt wellicht omdat ze dit jaar beter gedijen, met dank aan die regenachtige zomer. 

"Het grootste aantal oproepen gaat over kinderen jonger dan vier jaar", zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. "Gelukkig zonder erge gevolgen, want kindjes eten altijd kleine hoeveelheden. Volwassenen die onoordeelkundig gaan plukken, vormen een groter gevaar. Wie een grote hoeveelheid eet van giftige paddenstoelen kan er flink ziek van worden. De meest courante symptomen zijn spijsverteringsstoornissen zoals braken en diarree." 

In het preventiefilmpje, vanaf vandaag op VRT, valt een oermens nochtans stante pede dood bij het eten van een paarse zwam. "Je kunt er echt van sterven, maar dat is hier gelukkig in jaren niet meer gebeurd." De Groene Knolamaniet heeft niet voor niets de bijnaam 'hoed des doods'. Die groeit hier ook her en der in het wild. Als je ervan eet, voel je je niet meteen slecht. Tot het gif na een uur of twaalf begint te werken. Je lever en nieren worden aangetast en je kunt sterven door orgaanfalen. Twee jaar geleden is dat in Duitsland gebeurd bij asielzoekers. Ze waren het gewoon om paddenstoelen te eten in hun thuisland, maar hebben zich flink mispakt."

'Je kunt er echt van sterven, maar dat is hier gelukkig in jaren niet meer gebeurd'
Patrick De Cock van het Antigifcentrum

Shiitake

Vandaar de boodschap van het Antigifcentrum: wie zich geen mycoloog, een paddenstoelenspecialist, kan noemen, blijft er beter af. "Zelfs van shiitakes, waar tegenwoordig veel tv-koks mee aan de slag gaan, kun je flink ziek worden als je ze rauw eet of niet lang genoeg kookt. "Wie toch graag wilde paddenstoelen eet, kan zich het best aansluiten bij een mycologische kring. Daar brengen ze je via onder meer wandelingen kennis bij over eetbare paddenstoelen. Zelfs met een boek of gewapend met foto's blijft plukken op eigen houtje heel risicovol."