Videospeler inladen...

Antigifcentrum waarschuwt: “Pluk nooit paddenstoelen in het bos”

Het Antigifcentrum kreeg dit jaar al meer dan 300 meldingen van mensen die vermoeden dat ze een giftige paddenstoel hebben gegeten. Dat is ongeveer evenveel als in 2016. “Niet abnormaal en geen reden tot paniek”, zegt het Antigifcentrum dat ook een sensibiliseringscampagne lanceert. “Maar we raden iedereen aan om er gewoon af te blijven.” 

Een reden tot paniek is er voorlopig helemaal niet, meldt het Antigifcentrum. “Het klopt wel dat we steeds meer oproepen noteren”, weet woordvoerder Patrick De Cock. “Dit jaar hebben we ongeveer 300 oproepen gekregen, vooral mensen die gewoon vrezen dat ze een giftige paddenstoel hebben gegeten. Meestal blijkt achteraf dat er niet aan de hand is. Het komt vaak voor dat kleine kinderen een stukje paddenstoelen in de mond steken tijdens een boswandeling. Maar ook die gevallen zijn gelukkig niet al te ernstig.”


Het Antigifcentrum houdt een gedetailleerde lijst bij van een duizendtal al dan niet giftige paddenstoelen en overlegt ook regelmatig met mycologen – wetenschappers die gespecialiseerd zijn in paddenstoelen, schimmels en zwammen – om die lijst actueel te houden. De risico’s voor ervaren plukkers zijn beperkt, maar wie er weinig van afweet loopt gevaar door een paddenstoel uit een bos te eten. 

Plukverbod in Vlaanderen, Wallonië gedoogt

“Neem het zekere voor het onzekere”, raadt het Antigifcentrum aan. “Pluk zeker nooit paddenstoelen in het bos, dat is trouwens ook niet zo goed voor onze bossen.” Iets dat ook het Agentschap voor Natuur en Bos beaamt. “Dit fenomeen duikt elke herfst op”, merkt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele op. “Het is dus zeker niet nieuw en we proberen de mensen ook elk jaar te sensibiliseren: het plukken van paddenstoelen is simpelweg verboden. Onze medewerkers op het terrein besteden daar ook heel wat aandacht aan.


Opvallend: het plukverbod in ons land verschilt ook per regio. “In Vlaanderen mag het zéker niet”, benadrukt Vanwanseele. “In Wallonië blijkbaar wel. En dat levert soms rare toestanden op. In het Zoniënwoud mag het in het Nederlandstalige deel van het bosgebied niet, maar wordt het wel toegelaten in het Franstalig deel van het Zoniënwoud.”

Meer info over giftige paddenstoelen:
www.antigifcentrum.be
www.natuurenbos.be

Meest gelezen