1 euromaaltijden schieten tekort als antwoord op doelstellingen

Het aanbieden van maaltijden aan 1 euro aan kinderen jonger dan 12 jaar werkt niet als laagdrempelige toegangspoort naar gezinsondersteunende diensten. De projecten bereiken hun doelpubliek moeilijk en missen hun doel om gezinnen in hun geheel te bereiken, klinkt het.

Het Kinderrechtencommissariaat ging via een praktijkstudie bij 16 van de 22 goedgekeurde projecten na hoe de 1 euromaaltijden kinderarmoede bestrijden. Die maaltijden werden in het leven werden geroepen in het kader van de projectoproep 'Gezonde en betaalbare maaltijden gekoppeld aan integrale gezinsondersteuning' uit 2015.

Uit de studie blijkt dat de gezinnen de gezinsondersteunende diensten zelf waarderen, maar dat de meeste projecten moeite hebben om hun publiek te bereiken. De toegankelijkheid is niet vanzelfsprekend, en het is onduidelijk of de projecten de meest kwetsbaren bereiken.

Bovendien zijn de goedkope kindermaaltijden geen echte meerwaarde omdat alleen de kinderen één euro betalen. Dat kan een hinderpaal zijn om het gezin als geheel te bereiken, klinkt het.

Andere drempels zijn dat het aanbod niet gekend is, dat de eetplaats weinig gezinsvriendelijk is, er te weinig rekening gehouden wordt met verschillende voedingsvereisten en -voorkeuren, het gezin het risico loopt op stigmatisering, het tijdstip niet aangepast is aan gezinnen en de locatie soms moeilijk bereikbaar is.

“We concluderen dat de 1 euromaaltijden tekortschieten als antwoord op hun doelstellingen”, aldus het commissariaat.

Het commissariaat beveelt dan ook aan ervoor te zorgen dat kinderen thuis genoeg gezonde voeding hebben, door te zorgen dat de inkomens hoog genoeg zijn. Via bijvoorbeeld een sociale kruidenier kunnen ze daarnaast de kosten voor voeding beperken. Kindermaaltijden en eventueel restaurantbezoek zijn een aanvullende optie.

Ook moet ingezet worden op laagdrempelige werkingen. Daarbij bewijzen eerstelijnswerkingen hun meerwaarde: brugfiguren of ontmoetingsplaatsen die vraaggericht werken, op maat en in het tempo van het gezin en op basis van een vertrouwensband. “Door te investeren in die eerste lijn zorgen overheden dat mensen in armoede de weg vinden naar diensten die hen vooruit kunnen helpen”, aldus het Kinderrechtencommissariaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer