© BELGAONTHESPOT

Marieke Vervoort: “Nu wil ik genieten van familie en vrienden”

“Nu wil ik alleen nog maar genieten van familie en vrienden”. Voormalig rolstoelatlete en Paralympisch kampioene Marieke Vervoort heeft maandag het boek ‘Marieke Vervoort. De andere kant van de medaille’ voorgesteld. Dat gebeurde niet toevallig in de gebouwen van het Levenseinde Informatie Forum (Leif).

Vervoort, die aan een ongeneeslijke progressieve spierziekte lijdt, sloot vorig jaar na de Paralympische Spelen in Rio haar rijkgevulde carrière af. Met ‘De andere kant van de medaille’ wil Vervoort ingaan op de minder glamoureuze kant van haar leven. “In mijn vorige boek (‘Wielemie’ uit 2012, nvdr) was ik de vrolijke Marieke, alles leek rozengeur en maneschijn, maar dat is niet altijd zo natuurlijk. In 2016 had ik veel pijn, met veel ziekenhuisbezoeken tot gevolg, ik moest trainingen afzeggen, lag ‘s nachts wakker van de pijn.”

“De laatste tijd heb ik veel schrik, is er veel onzekerheid”, zo klinkt het. “Ik wil dan ook meer genieten van mijn familie en vrienden en beter naar mijn lichaam leren luisteren.”

Vervoort maakte eerder al bekend dat ze om euthanasie wil vragen de dag dat de pijn onhoudbaar wordt. “Alles is tot in de puntjes voorbereid. Ik weet zelfs al waar mijn as uitgestrooid moet worden: Lanzarote.”

Het eerste exemplaar van boek, dat opgetekend werd door auteur Karel Michiels, overhandigde ze dan ook aan professor Wim Distelmans, voorzitter van de euthanasiecommissie en van het Leif. “Marieke kwam in 2008 bij ons aankloppen met een acute vraag tot euthanasie. We hebben toen veel gepraat en het is fantastisch hoe ze dat heeft omgedraaid naar een zinvol leven”, aldus Distelmans.

‘Marieke Vervoort. De andere kant van de medaille’ wordt uitgegeven bij Willems Uitgevers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER