© Belga

Charleroi aan de leiding na winst tegen Eupen

Charleroi heeft in eigen huis de openingswedstrijd van de vijfde speeldag gewonnen: de Zebra’s klopten de Panda’s uit Eupen met 3-2. Willems en Pollet (2) bezorgden de Carolo’s nog voor rust een ruime voorsprong, maar de bezoekers maakten er met één doelpunt net voor en één net na de rust toch een wedstrijd van. Charleroi pakt zo voorlopig de leiding in de Jupiler Pro League.

jvh

Charleroi

Eupen

De vijfde speeldag in de Jupiler Pro League ging van start met een Waals duel tussen Charleroi en Eupen. De Carolo’s begonnen goed aan het seizoen en staan naast AA Gent en Anderlecht op de tweede plaats, maar coach Felice Mazzu was toch niet tevreden na het doelpuntenloze gelijkspel tegen Standard en zette Ninis en Baby op de bank, Clément Tainmont en de debuterende Djamel Bakar mochten starten. Eupen maakte voetballend indruk, maar pakte nog maar vier punten. Toch behield coach Jordi Condom het vertrouwen in zijn basiself, hij begon met dezelfde spelers die vorige week gelijkspeelden tegen Anderlecht.

Eupen domineert, maar... Charleroi scoort

Eupen begon ook het best aan de wedstrijd, maar de kansen waren voor de thuisploeg: Tainmont kopte al vroeg een voorzet van Mata net over, een schot van Diandy werd afgeblokt door een goed meeverdedigende Sylla en Eupen-doelman Van Crombrugge moest een afgeweken schot van Bakar oprapen. Na 18 minuten was het toch prijs voor de Zebra’s: na een snel genomen vrije trap besloot Steven Willems uit te halen vanop zo’n 30 meter, zijn heerlijk zwiepende schot liet Van Crombrugge aan de grond genageld: 1-0!

Eupen moest even bekomen, en Charleroi begon beter te voetballen. Zo kwam David Pollet ook aan de oppervlakte, en de Charleroi-spits verdubbelde op het half uur de voorsprong van de thuisploeg: Van Crombrugge ging onder een voorzet van Tainmont door, Fall legde terug op de goed gevolgde spits die de 2-0 maar moest binnentrappen. En het werd meteen nog erger voor de bezoekers: vijf minuten later sneed Tainmont vanop links naar binnen en vond centraal Pollet, die Van Crombrugge opnieuw kansloos liet bij de 3-0.

Panda’s vinden tweede adem

Over en sluiten, zou je dan denken, maar Eupen vond net voor rust plots zijn tweede adem: een schotje van een tot dan onzichtbare Taulemesse was geen probleem voor Pennetau, en ook een snel genomen vrije trap van Eupen-kapitein Luis Garcia kon de Charleroi-doelman niet verrassen. Maar in de laatste minuut van de eerste helft vonden de bezoekers toch de netten: Ocansey zette op rechts een knappe actie op, kwam de zestien binnen en legde af in de voeten van Marcq, die de bal ongelukkig in eigen doel liep.

De Oostkantonners gingen dus toch met een goed gevoel rusten, en meteen na rust werd dat nog beter: drie minuten ver in de tweede helft kon uitblinker Ocansey een slechte uittrap van Penneteau oppikken, zich met een gelukje door de Charleroi-verdediging dribbelen en Henry de 3-2 op een schoteltje aanbieden.

Vurige tweede helft

Het sein voor een vurige tweede helft: beide ploegen gingen er nu vol voor, maar noch Henry aan de ene kant, noch Pollet en Bakar aan de andere kant konden nog eens scoren. Eupen werd ook niet geholpen door scheidsrechter Laforge, die de bezoekers geen strafschop gaf toen Martos de bal tegen de arm kreeg in de zestien. Coach Condom gooide er met Cases nog een verse kracht in, maar grote kansen voor Diagné en Ocansey werden fraai afgestopt door Penneteau.

In de slotminuten had Charleroi dan weer moeten profiteren van de geboden ruimte in de rug van de Eupense verdediging, maar Tainmont, Ninis en Baby verknalden het keer op keer. Charleroi blijft zo ongeslagen. Het gaat voorlopig alleen aan de leiding met 11 op 15. Eupen blijft onderaan bengelen met vier punten uit vijf wedstrijden.