Videospeler inladen...

App en website moeten Vlaming helpen afkicken van de smartphone

12,6 procent van de Vlamingen lijdt aan digibesitas, een totale afhankelijkheid van de smartphone en social media. 14 procent van de Vlamingen is verslaafd aan zijn smartphone. Opmerkelijke cijfers. Smartphones beheersen sterk ons leven. Daarom lanceert de Gezinsbond begin 2018 samen met het Antwerps Provinciaal Veiligheidsinstituut, de UGent en de UA een campagne die ons moet helpen afkicken van de smartphone. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

De Vlaming en zijn smartphone

•    74 procent van de Vlamingen heeft een smartphone
•    Bij twintigers en dertigers stijgt dat naar ruim 93 procent
•    22 procent legt zichzelf regeltjes op om smartphonegebruik te beperken
•    12,6 procent van de Vlamingen lijdt aan digibesitas: een totale afhankelijkheid van de smartphone en social media
•    14 procent van de Vlamingen is verslaafd aan zijn smartphone.
•    Twintigers en adolescenten blijken het zwaarst verslaafd: een kwart van de 15- tot 29-jarigen lijdt aan digibesitas
•    Twintigers zijn bovendien ook het zwaarst verslaafd aan social media: 55 procent zegt afhankelijk te zijn van sociale netwerken als Facebook en Instagram

Bron: Digimeter 2016 (UGent )

Campagne moet helpen bij het afkicken

“De Vlaming moet dringend op een gezondere manier met zijn smartphone leren omgaan”, zegt Dieter Stynen, woordvoerder van de Gezinsbond, die begin 2018 samen met het Antwerps Provinciaal Veiligheidsinstituut, de UGent en de UAntwerpen een campagne lanceert die ons moet helpen afkicken van de smartphone.

Heel wat volwassenen geven toe dat de smartphone hun levenskwaliteit negatief beïnvloedt

Dieter Stynen, woordvoerder Gezinsbond

“Heel wat volwassenen geven toe dat de smartphone hun levenskwaliteit negatief beïnvloedt. Ze zijn bang om iets te missen en spenderen daardoor te veel tijd op de gsm. Hun relaties, productiviteit en gezin lijden eronder. Mensen beseffen vaak dat hun smartphonegebruik niet gezond is, maar zijn onvoldoende gewapend om er op een bewuste en verantwoorde manier mee om te gaan”.

Website en app

Vanaf januari komt er een campagne die ons moet helpen afkicken van de smartphone. “We mikken in de eerste plaats op twintigers en dertigers”, zegt Dieter Stynen. “Maar het is zeker niet de bedoeling om de smartphone uit het leven van de Vlaming te bannen. Daarvoor is het toestel veel te nuttig. De campagne moet mensen leren bewust met hun gsm om te gaan.”

Heel concreet wordt er eind januari een website gelanceerd waar bezoekers tips vinden over hoe ze bewust met hun gsm kunnen omgaan. Dat kan gaan van het uitzetten van meldingen en geluidssignalen, tot het vastleggen van specifieke tijdstippen waarop de telefoon mag worden bovengehaald.  

Daarnaast wordt er in de loop van 2018 een app gelanceerd die het telefoongebruik monitort. De app meet hoe vaak en hoe lang iemand zijn of haar smartphone bovenhaalt. Op basis van die analyse krijgen gebruikers vervolgens tips aangereikt hoe ze op een gezonde, meer gestructureerde manier met hun gsm kunnen omgaan.

Meest gelezen