Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Terwijl VS druk op Noord-Korea opvoeren, geeft Rusland het land een online boost

De officiële Twitterpagina van Noord-Korea, uriminzokkiri ('door onze natie').Beeld REUTERS

Terwijl Amerikaans president Donald Trump in een woordenstrijd verwikkeld is met Noord-Korea, haalt Rusland de banden met het land juist aan. Het Russische staatsbedrijf TransTeleCom heeft het regime van Kim Jong-un voorzien van een nieuwe internetverbinding, zo meldt CNN.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de nieuwssite 38 North, die zich wijdt aan analyses over Noord-Korea, en is bevestigd door cyberveiligheidsexperten. 

De uitbreiding van het Noord-Koreaanse web is opmerkelijk in tijden waarin de Verenigde Staten de druk op Chinese bedrijven opvoeren om alle banden met het land te verbreken. Het Noord-Koreaanse internetverkeer verliep tot nu toe via één enkel netwerk, voorzien door het Chinese telecombedrijf China Unicom. Dankzij deze zet is het land dus aanzienlijk minder afhankelijk van China.

"Om het land te isoleren, moeten voortaan twee bedrijven de banden opblazen", zegt Martyn Williams, die het artikel voor 38 North schreef en ook de website North Korea Tech onderhoudt. "Aangezien TransTeleCom onder de huidige situatie een akkoord gesloten heeft, is het dat wellicht niet snel van plan."

Cyberbeveiliging

In een korte reactie aan CNN zegt TransTeleCom dat het telecomlinks met Noord-Korea heeft onder een overeenkomst die getekend werd in 2009. Het bedrijf weidt niet verder uit over de nieuwe deal.

De nieuwe internetconnectie betekent ook een verbetering voor de cyberbeveiliging in Noord-Korea. "Door het aantal internetconnecties te vergroten, vergroot het land zijn veerkracht tegen aanvallen", zegt cyberveiligheidsexpert Bryce Boland. Nu Rusland betrokken is bij Noord-Korea's internet, zou een Amerikaanse aanval "gezien kunnen worden als een provocatie van Rusland". "Dat kan de spanningen tussen de VS en Rusland doen escaleren", klinkt het.