Korpschef onder vuur door uitgelekte foto’s van evaluaties

© mye

De politiezone van Maldegem telt amper vijftig politiemensen, maar de laatste jaren vroegen zeven agenten hun overplaatsing aan. Volgens sommigen komt dat door het beleid van korpschef Yasmine Vanavermaete (52).

tlg

Yasmine Vanavermaete (52) is al zeven jaar korpschef bij de lokale politiezone Maldegem. Maar recentelijk beginnen er volgens de lokale leden van N-VA toch wat barstjes te komen in het vertrouwen tussen haar en enkele politiemensen onder haar. Tijdens een besloten gemeenteraadszitting werd het onderwerp vorige week dan ook uitvoerig besproken. De vraag kwam er vanuit de lokale N-VA. Zij stellen zich vooral vragen bij de capaciteiten als manager van de huidige korpschef van het kleinste korps - met een vijftigtal mensen - in Oost-Vlaanderen.

“We zitten in met de bevolking”

“Wij stellen vast dat een zevental mensen - waaronder leidinggevenden - hun overplaatsing hebben aangevraagd. Dat is erg veel voor een klein korps”, zegt gemeenteraadslid Nicole Maenhout. “Wij stellen ons daar vragen bij. Als zoiets binnen een bedrijf zou gebeuren, zou dat ook het geval zijn. Wij zitten in met de bevolking van Maldegem en hun veiligheid. Daarom wilden wij dit punt aankaarten bij de gemeenteraad.”

Burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V) bevestigt dat er vragen gekomen zijn in verband met haar korpschef. Ze zou tijdens de besloten zitting ook gezegd hebben de zaak verder op te volgen. Maar inhoudelijk wil ze daar zelf verder niet op ingaan.

“Het ging om een besloten zitting”, zegt ze. “En ik zal wat daar gezegd is met de korpschef bespreken. Meer kan ik daar momenteel echt niet over kwijt.”

Wachten op feedback

De korpschef zou bij een deel van het personeel al even niet meer in de bovenste schuif liggen. Een foto die stiekem in het kantoor van de korpschef werd genomen deed aan het begin van de zomer al heel wat stof opwaaien. Daarop is een schema te zien waarop de korpschef een deel van haar personeel evalueerde.

Op het organigram is de korpschef niet bepaald mals voor enkele van haar politiemensen. Zo noemt ze iemand een “opvliegende, agressieve commissaris” en is een andere volgens haar een “profiteur”. De bewoordingen waarmee de korpschef haar personeel omschreef, vielen dan ook niet bepaald in goeie aarde.

“Interne keuken”, noemt de korpschef het zelf. “En voor de rest kan ik hier nog niets over zeggen. Ik was op de hoogte dat er een vraag in de gemeenteraad zou komen. Maar ik wacht zelf nog op feedback van de burgemeester.”

Klacht over foto bij de Raad voor de Journalistiek ongegrond tegen Het Nieuwsblad, maar gegrond tegen Nieuwsblad.be

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van de korpschef van de politiezone Maldegem, Yasmine Vanavermaete, tegen Het Nieuwsblad en Nieuwsblad.be ongegrond verklaard tegen de krant, maar gegrond tegen de website. Het artikel ging over onvrede binnen het korps, en er stond een foto bij van een flip-over met daarop de initialen en/of voornamen van enkele agenten, met bijhorend commentaar. In de krant waren de initialen en voornamen geblurd, maar op de website waren ze duidelijk leesbaar, waardoor de kans op herkenning van de betrokkenen groot was. De Raad vindt dat een schending van de privacy van de betrokkenen, omdat er geen maatschappelijk belang is dat de bekendmaking van de initialen en voornamen rechtvaardigt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen