Renners moeten plots op zoek naar andere ploeg: “Kunnen niet anders dan stoppen”

© if

De Koninklijke Brugse Velosport heeft al zijn wielrenners gevraagd om op zoek te gaan naar een andere club. Een drastische beslissing, maar het bestuur ging niet over één nacht ijs. “We gaan in winterslaap”, zegt voorzitter Jelle Vandenberghe (29).

Tim Lescrauwaet

De Koninklijke Brugse Velosport is al sinds 1898 hét boegbeeld van het Brugse wielrennen. De club is de enige die officieel erkend is door de Belgische Wielerbond. Maar bijna 120 jaar na de oprichting hangen donkere wolken boven de wielerploeg. In die mate zelfs dat alle renners gevraagd werd om op zoek te gaan naar een andere ploeg. De reden: er zijn steeds minder renners met een officiële vergunning. “En zo brengen de tijd en energie die we in de club steken niet meer op”, zegt voorzitter Jelle Vandenberghe.

“Realistisch zijn”

Zo’n vier jaar geleden telde de wielerploeg nog 80 actieve renners. Die reden in de categorieën van acht jaar tot en met de elites zonder contract. Maar het afgelopen seizoen bleven amper 15 renners over evenveel categorieën over. Een triest dieptepunt voor de club met zo’n rijke traditie. “We hebben alles geprobeerd om opnieuw leden te werven”, zegt voorzitter Jelle. “Maar als niets werkt, moet je realistisch durven zijn. Er zijn nu eenmaal steeds minder renners met een officiële vergunning. Maar er zijn wel nog steeds evenveel clubs. Dat betekent dat die renners echt per opbod gehaald moeten worden. En daar willen we niet aan meedoen. Het is geen fijne beslissing, maar we zijn ervan overtuigd dat het de juiste is.”

De spreekwoordelijke druppel was het feit dat de wielerbond in september besliste om de aangesloten clubs te verplichten om hun eigen renners de nodige opleiding te geven. Coureurs die aan officiële wedstrijden willen deelnemen, moeten namelijk een opleiding volgen en een examen afleggen voor ze een vergunning krijgen. “Vroeger werd die opleiding door de Vlaamse Wielerschool georganiseerd”, zeg Jelle. “Maar nu zouden wij die als club zelf moeten geven. Daar zijn wij niet op voorzien.”

“Renners niet in de steek laten”

En dus werd de drastische beslissing onlangs definitief genomen: de stekker gaat na zoveel jaar uit de wielerploeg. Maar het woord ‘stoppen’ nemen ze niet in de mond. “Wij spreken meer over een winterslaap”, zegt Jelle. “We laten het hier op sportief vlak wat uitdoven. Hoe dan ook zullen we geen nieuwe renners meer aanwerven. En de renners die geen nieuwe ploeg vinden, kunnen wel nog steeds bij ons terecht. Die zullen we niet zomaar in de steek laten.”

De uiteindelijke bedoeling van het bestuur is om naar een organiserende wielerclub te evolueren. “We organiseren nu al jaarlijks een wedstrijd. We willen dat vanaf volgend jaar uitbreiden”, zegt Jelle. “En niets weerhoudt ons ervan om later misschien opnieuw een doorstart te maken. Maar dat zal de toekomst verder moeten uitwijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen