Gratis wifi? Even wachten tot het dak klaar is, aub

© jhp

Merchtem wacht nog altijd op gratis wifi. Dat was voorzien door de plaatsing van antennes op het Ginder-Ale-complex tijdens de Dodentocht, maar werken op het dak belemmeren dat. Het wifi-signaal is wel al met succes getest.

Joris Herpol

Het is nog wachten op de afwerking van het dak van de toren van de voormalige brouwerij Ginder-Ale voordat de antennes geplaatst kunnen worden die gratis wifi aan heel Merchtem zouden kunnen bezorgen. Dat antwoordt schepen van Cultuur David De Valck (Open VLD), die begaan is met het project ‘Ginder-Ale’ op een vraag van gemeenteraadslid Mark Vanderstraeten (CD&V).

Vanderstraeten: “Tijdens de doortocht van de 100 kilometer-wandeling van de Dodentocht begin augustus zou op het dak van de vroegere brouwerij Ginder-Ale een speciale installatie worden aangebracht om het gebruik van wifi binnen de gemeente te vereenvoudigen. Daardoor zou in Merchtem gratis wifi ter beschikking gesteld worden. We vragen ons af wat de stand van zaken is, want de code voor gratis wifi is er nog niet.”

Digitaal scannen

Schepen David De Valck (Open VLD) reageert: “Mario Vandevelde werd als schepen van informatie gecontacteerd door een verantwoordelijke van de Dodentocht: zij wensten een antenne op het dak van de Ginder-Ale te zetten om zo een wifi-netwerk te activeren dat nodig is voor de organisatie van de Dodentocht en het digitaal scannen van de passerende deelnemers. Ik heb toen met Luc Dockx, die het project Ginder-Ale -met onder andere de bouw van lofts, appartementen en het woonzorgcentrum Martinas'- realiseert, samen de mogelijkheid besproken voor gratis Wifi in Merchtem. Op die vergadering is beslist dat de antenne op het dak van de Ginder-Ale mocht staan, zonder vergoeding.”

Permanent gratis

Dat het duurder is om de antenne te laten staan dan ze elke keer op te zetten en af te breken, leidde tot het idee van permanent gratis wifi.

“Probleem was dat er, net op het tijdstip van de Dodentocht, werken waren op het dak van de hoge toren van de Ginder-Ale. De antenne stond dus tijdens deze Dodentocht nooit op het dak, maar op de grond aan de sporthal, bij de hoofdpost.”

Antenne functioneert

Het belangrijkste voor de schepen is wel dat de antenne functioneerde. De Valck: “De organisatoren van de Dodentocht engageerden zich om de antenne te plaatsen, eens het dak van de hoge toren af is. Op dat ogenblik zal er dus wel degelijk gratis wifi voor heel Merchtem zijn.”

Het gebruik van het Wifi-signaal zal wel zodanig worden geregeld, dat men niet onbeperkt kan downloaden. Dat zou het netwerk te zwaar belasten en een dure factuur met zich zou meebrengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen