Zitten ze hier met een slangenplaag? Voor tweede keer in vijf dagen wurgslang gevonden

© fmr

© bfr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Voor de tweede keer in amper vijf dagen tijd werd een wurgslang gevonden in Izegem. Maandag ging het om een 2,5 meter lang exemplaar dat langs het kanaal kroop. “Ik vermoed dat het meekwam met een schip”, zegt Jacqui Stragier die het opving.

Bert Feys en Geoffrey Sabbe

LEES OOK: Verkoopster beleeft schrik van haar leven in winkel: "Hoe dat hier is geraakt, is ook voor ons een raadsel"

Van toeval gesproken: in al die jaren dat voormalig milieuraadvoorzitter Jacqui Stragier zich inzet voor dieren kwam hij amper twee keer in contact met een gevonden slang in Izegem. Acht jaar geleden speelde iemand zijn korenslang kwijt en de tweede keer vond een bewoner op de Bosmolens een dodelijk gifslang in huis.

Maar plots lijkt het alsof er een slangenplaag is uitgebroken in de Pekkerstad. Vorige donderdag moest de brandweer een koningspython uit verfwinkel Vanrenterghem gaan halen en gisteren was het opnieuw prijs.

Een vrachtwagenchauffeur die langs de Zuidkaai in de weer was, zag plots iets bewegen in een grasberm bij het kanaal. Tot zijn verbazing trof hij er een slang van ongeveer 2,5 meter aan. De man verwittigde de hulpdiensten die de brandweer ter plaatse stuurden.

Te groot voor terrarium

“Plots stonden ze hier met een viertal brandweermannen aan mijn deur. Ze vonden gemakkelijk de weg aangezien ze hier vorige week al waren geweest”, lacht Jacqui.

De brandweermannen hadden de slang, een beduidend groter exemplaar dan de vorige, snel kunnen vangen langs het kanaal Roeselare-Leie. In een afgesloten ton brachten ze het dier naar Jacqui, die er zich over ontfermde tot SOS Reptiel het kwam ophalen.

Twee slangen in vijf dagen: het lijkt te veel van het goede om toeval te zijn. Maar Stragier vermoedt dat het toch om twee alleenstaande gevallen gaat. “Het is inderdaad uitzonderlijk. Toch denk ik dat het ditmaal niet om een gedumpte of ontsnapte slang gaat. Ze lijkt me te groot om uit een terrarium te komen. Aangezien ze werd gevonden in de buurt van het kanaal en de firma Vandemoortele denk ik dat ze is meegereisd met de lading van een schip of een vrachtwagen.”

Om welke soort slang het nu gaat, kon Jacqui niet met zekerheid zeggen. De slang die vorige donderdag bij een mengmachine lag in de winkel in de Vijfwegenstraat bleek een koningspython. Een verkoopster trof de wurgslang, die aan het vervellen was, aan op een tafel. Deze keer gaat het om een meer uit de kluiten gewassen exemplaar.

“De vorige heb ik vastgenomen. Ze was uitgeput, had koud en was graatmager. Maar van deze blijf ik voorlopig af. Ze ziet er gezond uit. Ik heb ze dicht bij een vuur gezet zodat ze genoeg warmte heeft. Mijn kleindochter is er gek van, maar enkel om er naar te kijken”, glimlacht Jacqui.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen