Vroeger woog Nico (40) uit Leuven 130 kilo, nu loopt hij de Iron Man

© if

Nico Buelens (40) uit Leuven heeft dit weekend de titel van Iron Man in de wacht gesleept. Niet zo spraakmakend ware het niet dat hij vijf jaar geleden nog 130 kilo woog en 45 kilo afviel.

Julie Putseys

Dit weekend heeft Nico Buelens (40), een projectmanager uit Leuven, de ‘Iron Man’ van Barcelona met succes beëindigd. Hij heeft er 12 uur en 25 minuten over gedaan en houdt er slechts “nogal zere benen” aan over. “Een mooie tijd, zeker voor een eerste keer”, klinkt het. “Van de 3000 deelnemers zat ik ergens rond de 1700.”

Slaapapneu

Zijn prestatie is des te indrukwekkender als je bedenkt dat hij vijf jaar geleden nog 130 kilo woog. Eerst vond hij dat overgewicht niet echt problematisch. Het was pas toen hij slaapapneu kreeg, dat hij er iets aan wou doen. “Ik stond altijd moe op 's ochtends door de slaapapneu. Mijn levenskwaliteit was serieus achteruitgegaan. Voordien hinderde mijn overgewicht mij eigenlijk niet. Ik ben altijd al een hele actieve persoon geweest. Ik freelancete, hielp op festivals, ging vaak weg..”

Toen zijn dokter nog bijkomende onderzoeken deed, werd de ernst van de situatie hem pas echt duidelijk. “Ze zeiden me dat m'n levensverwachting met 15 à 20 jaar zou verkorten als ik zo bleef verder doen. Dat was wel even schrikken, op je 35 te horen krijgen dat je de 60 waarschijnlijk niet zou halen.”

Personal coach

En dus nam hij een diëtiste, personal coach en kinesiste onder de arm. “Het eerste jaar was echt heel zwaar. Marsha Momerency, mijn personal trainer toen, heeft me er echt door moeten sleuren. Vijf minuten op de hometrainer was al een hele opgave. Vijf minuten lopen was een echt drama. Maar zo bouwde ik het op.”

In een latere fase heeft Marsha hem doorverwezen naar Raf Houben, een personal trainer die veel triatleten traint. En zo ging de bal aan het rollen. “Voor de triatlon heb ik anderhalf jaar getraind, sinds eind april vorig jaar.”

Niet stoppen

De Iron Man smaakt naar meer, zegt Nico. “Een triatlon lopen was een doelstelling waar ik de voorbije jaren naartoe geleefd heb, maar ik ga nu niet zomaar stoppen. Ik wil er nog een doen tegen een betere tijd. Ik voelde zaterdag al dat ik meer aankon, maar op het einde wou mijn maag niet meer mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen