© blg

Examencommissie gebruikt te veel meerkeuzevragen

Nooit eerder probeerden zo veel jongeren hun diploma middelbaar onderwijs te behalen via de examencommissie. Vorig jaar waren er 5.731 kandidaten, terwijl het in 2013 nog om 3.191 kandidaten ging. Gemiddeld slaagt ongeveer 67 procent voor een examen, schrijft ‘De Tijd’. Globaal genomen krijgt de examencommissie een goed onderwijsrapport maar absenteïsme en de vele meerkeuzevragen blijken een werkpunt.

Uit een doorlichting blijkt dat de diploma’s die de examencommissie uitreikt gelijkwaardig zijn aan studiebewijzen uit het middelbaar onderwijs. Maar een op de vier kandidaten komt niet opdagen voor een examen. De inspectie raadt aan de oorzaken van dat absenteïsme te onderzoeken en maatregelen te nemen.

Ook wat de vraagstelling betreft, is volgens de onderwijsinspectie verbetering mogelijk. De examencommissie maakt nog te veel gebruik van meerkeuzevragen, gesloten vragen en invulvragen. “Ze peilen niet altijd naar het juiste beheersingsniveau en de te bereiken competenties zijn niet altijd afgestemd op de leefwereld van de kandidaten”, luidt het in de doorlichting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER