Direct naar artikelinhoud
schietpartij Las Vegas

TV-komieken na schietpartij: "Sorry dat er mensen zijn die wapens verkiezen boven uw leven"

Trevor Noah.Beeld Photo News

De schietpartij in Las Vegas doet de discussie over wapenbezit in de Verenigde Staten weer oplaaien. Ook verschillende Amerikaanse tv-komieken spreken zich, met de tranen in de ogen, duidelijk uit tegen wapenbezit.

"We weten hoe het gaat. We zijn gechoqueerd, droevig, onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers. En dan, alsof het afgesproken is, komen er mensen die zeggen: 'Wat je ook doet, wanneer je het over de schietpartij hebt, praat niet over wapens'", zei Trevor Noah van The Daily Show, waarna hij beelden toonde van Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders die zei dat dit "niet het moment is" om over wapenbezit te praten, en over maatregelen die de schietpartij in Las Vegas hadden kunnen voorkomen.

"Maar wanneer is de tijd er dan wel rijp voor?", vroeg Noah zich af. "Als het na een schietpartij niet het moment is, dan zullen we het gesprek nooit kunnen voeren in de VS, want er is bijna elke dag een schietpartij."

'Als het na een schietpartij niet het moment is, dan zullen we het gesprek nooit kunnen voeren in de VS, want er is bijna elke dag een schietpartij'
Trevor Noah

Jimmy Kimmel, presentator van Jimmy Kimmel Live!, kon zijn woede niet verhullen. "Er werden 59 onschuldige mensen gedood. Voor hen was het ook nog geen tijd", zei Kimmel, die zelf uit Las Vegas komt, met de tranen in de ogen.

Noah richtte zich nog tot de slachtoffers, en verontschuldigde zich: "Sorry dat we in een wereld leven waar er mensen zijn die wapens verkiezen boven uw leven."

Mannen met baarden

Kimmel erkende dat de schutter in Las Vegas geen strafblad had, en de identiteitscontrole doorstaan had voor hij zijn halfautomatische geweren kon kopen. Maar hij betwistte dat er om die reden "niets het bloedbad had kunnen voorkomen". 

"Natuurlijk kunnen we daar iets aan doen. We kunnen zelfs heel veel doen, maar we doen niets. En dat is opvallend, want wanneer iemand met een baard ons aanvalt, luisteren we telefoons af, stellen we een reisverbod in, bouwen we een muur. Wanneer iemand met een baard ons aanvalt, nemen we elke mogelijke voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat zoiets ooit nog kan gebeuren. Maar wanneer een Amerikaan een geweer koopt en andere Amerikanen vermoordt, dan 'kunnen we er niets aan doen'."

"Niets doen is laf"

Ook Stephen Colbert van The Late Show nam geen blad voor de mond. Volgens Colbert noemde president Donald Trump de schietpartij terecht "puur kwaad". "Dus wat willen we doen om dat pure kwaad te bestrijden? Het antwoord kan niet 'niets' zijn. Niets doen is laf." Hij voegde eraan toe dat de lat in de VS zo laag ligt dat het parlement zich heldhaftig kan tonen door "eender wat" te doen.

'Meneer Trump, u wil een president zijn die dingen in beweging zet? Dit is uw kans om het te bewijzen'
Stephen Colbert

Hij richtte zich rechtstreeks tot Trump met de woorden: "U zei dat u een president wil zijn die dingen in beweging zet, die niet maalt om hoe de zaken gewoonlijk worden afgehandeld in Washington. Wel, dit is uw kans om het te bewijzen."

"Ik meen het. U bent de Republikeinen niets verschuldigd. Zij probeerden te verhinderen dat u president werd, weet u nog? Dus trek u van hen niets aan. U wil Amerika 'great again' maken? Doe dan iets wat de vorige twee presidenten niet konden, en zorg voor een wapenwetgeving met gezond verstand, zoals de grote meerderheid van de Amerikanen wil."