Direct naar artikelinhoud
vluchtelingen

11.11.11 veroorzaakt controverse met deze tweets: "Smakeloos"

Deze foto bij een tweet van 11.11.11 zette kwaad bloed op Twitter.Beeld 11.11.11

Ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 heeft kwaad bloed gezet met een tweet om de campagne 'Allemaal Mensen' te promoten. Daarbij wordt staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) in beeld gebracht als vluchteling. Ook andere politici, waaronder Meyrem Almaci (Groen) en Annemie Turtelboom (Open Vld), worden door 11.11.11 als vluchteling afgebeeld. "Niemand moet zich dus geviseerd voelen", benadrukt de organisatie.

De campagne werd afgetrapt met het beeld van Demir. "Sommigen vluchten om politieke redenen. Anderen ook. #AllemaalMensen", klinkt het. 11.11.11 beeldt Demir daarbij af als iemand die van Antwerpen naar Genk is gevlucht omwille van "politieke redenen", naast een Iraakse vrouw die omwille van dezelfde reden van Bagdad naar Antwerpen is gevlucht.

"Smakeloos"

Twitterend Vlaanderen is alvast ‘not amused’. “Smakeloos, ondoordacht en kwetsend”, is maar een van de vele negatieve commentaren die op de tweet volgden. “Mijn laatste gift hebben jullie gehad”, klinkt het verder nog. 

Twitter bericht wordt geladen...

Staatssecretaris Demir wenst voorlopig niet te reageren, zo klinkt het bij monde van haar raadgever Bart Suys. Maar sommigen beschuldigen 11.11.11 ervan zich in te laten met politiek. Dat wordt door de koepel ontkend. "We zijn een pluralistische koepel, dus we zullen nooit één partij viseren", duidt algemeen directeur Bogdan Vanden Berghe. "Niemand moet zich geviseerd voelen: de affiche met mevrouw Demir is niet de enige die we vandaag lanceren."

'We zijn een pluralistische koepel, dus we zullen nooit één partij viseren'
Algemeen directeur Bogdan Vanden Berghe

Prikkelende boodschap

Later volgden inderdaad gelijkaardige foto's met Meyrem Almaci (Groen), Annemie Turtelboom (Open Vld), Wout Schafraet (PVDA), Kris Peeters (CD&V) en Caroline Gennez (sp.a) als vluchtelingen. Ook daarop kwamen negatieve reacties, maar alleszins niet van vicepremier Peeters zelf, die het op Twitter heeft over een "sterke campagne" van 11.11.11.

Twitter bericht wordt geladen...

De afficheactie op sociale media kadert in de campagne 'Allemaal Mensen onderweg naar beter' van 11.11.11, waarin de problematiek van vluchtelingen centraal staat. "We willen met prikkelende boodschappen de mensen doen nadenken", aldus nog Vanden Berghe.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...