Moeizame weg naar erkenning diploma van vluchtelingen

Al 961 vluchtelingen dienden dit jaar een vraag tot erkenning van een diploma in. Dat is dubbel zoveel als in heel 2015. Langzaamaan vinden de hoogopgeleiden dus de weg, maar het blijft zoeken in een administratief kluwen.

"Ik was bouwkundig ingenieur" vertelt Ali uit Iran "en hoopte net als in Iran als werfleider in de bouw een job te vinden hier". Maar dat was niet zo evident.

Naast het doorlopen van de asielprocedure, Nederlands leren, een privéwoning vinden en solliciteren, moest Ali ook uitzoeken hoe hij zijn Iraanse diploma kon laten erkennen. Hij diende een dossier in bij Naric van het onderwijsdepartement maar kreeg te horen dat zijn opleiding niet dezelfde was als een Vlaamse en dat hij moest bijstuderen.

Op aanraden van een maatschappelijk werker trok hij naar het centrum voor onderwijs voor volwassenen. Daar volgde hij in avondonderwijs twee jaar lang een bouwopleiding. Pas toen hij per toeval Marijke van Petegem van de inburgeringsvzw In-Gent ontmoette, werd duidelijk dat hij de verkeerde cursus volgde. Nu begint hij nog maar eens van voor af aan, aan de hogeschool van Aalst om alsnog de Vlaamse versie van zijn diploma te behalen.

"Volgens de website van de school vindt 94 procent van de afgestudeerden binnen de drie maanden werk", zegt Ali hoopvol.

Sneller aan het werk

"Het is jammer genoeg geen alleenstaand geval" zegt Marijke, "er is
geen centraal punt waar vluchtelingen kunnen gaan aankloppen met een leervraag en ons systeem is een kluwen waar maar een paar experten de weg in vinden".

Ook Estabraq, een oogarts uit Irak, moet bijstuderen. Het koste hem maanden de tijd voor hij de juiste informatie vond, wat nu precies van hem verwacht werd.

Eerst leek het 3 jaar studeren extra te zijn, maar pas later achterhaalde hij dat er een kortere weg mogelijk was met een specifieke examen. Hij studeerde zich te pletter om snel het Nederlands op hoog niveau onder de knie te krijgen en slaagde voor het examen.

Waarom al die moeite?

"Het zou dom zijn om niet te investeren in deze mensen" zegt Marijke, "je kunt ze inderdaad ook snel in een interimjob duwen met de kans dan wel dat ze snel weer werkloos zijn. Als je even investeert, dragen ze daarna een werkleven lang bij aan onze maatschappij. En terwijl ze werken, integreren ze veel sneller".

Werkgevers vragende partij

Ook werkgeversorganisatie Voka pleitte vorige week nog voor het beter in kaart brengen van de capaciteiten van vluchtelingen. En dus voor een betere toeleiding naar de arbeidsmarkt. Hoogopgeleide vluchtelingen hebben vaak een diploma in economische, medische of wetenschappelijke richting. In die sectoren dus waar heel wat vacatures openstaan.

Meest gelezen