Ruim 190.000 Belgen dienden geen belastingaangifte in en krijgen herinneringsbrief in de bus

Belastingbrief nog altijd niet ingevuld? Dat krijgt u in de komende dagen een herinneringsbrief in de bus. En u bent niet alleen, in totaal krijgen 190.101 belastingplichtigen zo een waarschuwing. Meer dan vorig jaar.

tg

“We hebben aan 190.101 belastingplichtigen een herinneringsbrief gestuurd omdat ze hun aangifte in de personenbelasting (aanslagjaar 2017 voor inkomsten van het jaar 2016) nog niet hebben ingediend. Naar de reden hebben we het raden. Het zijn er alleszins meer dan in 2016 toen er 189.951 brieven werden verstuurd. Als u zo een brief ontvangt, kunt u uw situatie binnen de 14 dagen nog in orde brengen. Dat gaat het snelst via Tax-on-web”, klinkt het bij de FOD Financiën.

Wie de herinneringsbrief ook negeert, toont zich van slechte wil en riskeert een boetebericht en een belastingverhoging. De fiscus zal dan uw belastingen dan berekenen in een zogenaamde aanslag van ambtswege. En dat zal in geen geval voordelig zijn.

Hij gaat daarbij af op de beschikbare gegevens, en van fiscaal optimaliseren zal geen sprake zijn. Kloppen deze gegevens volgens u niet, dan moet u nadien zelf het tegendeel bewijzen.

Daarbij komt dat als u geen aangifte meer indient, de belastingdienst er van uitgaat dat u belastingen ontduikt. Dit kan leiden tot het opheffen van het bankgeheim. En op extra controles in de komende jaren.

En ook hier geldt dat als u een terugbetaling krijgt, u die pas veel later zult ontvangen.

Niets indienen is dus een heel slecht idee.

Daarbij komt nog een belastingverhoging van tot 200 procent, afhankelijk van hoeveel keer u uw aangifte al genegeerd hebt. En een boete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen