© ss

Vrouw gaat naar ziekenhuis voor gezwellen onder oksel, artsen ontdekken dat tatoeage de oorzaak is

Artsen uit de Australische stad Sydney staan voor een medisch vraagstuk. Onlangs liet een dertigjarige vrouw zich onderzoeken voor gezwellen onder haar oksel. Een microscopisch onderzoek van de lymfeklieren toonde echter een verrassende oorzaak.

nadb

Op een scan zagen de dokters vergrote lymfeklieren onder de oksel en in de borst van de vrouw. Ze dachten meteen aan een vorm van kanker: een maligne lymfoom. Bij een microscopisch onderzoek kwam er echter iets anders aan het licht.

Daarop zagen ze dat het immuunsysteem van de patiënt aan het reageren was op het zwarte pigment van een tatoeage van vijftien jaar oud. De unieke zaak werd maandag uitgebreid beschreven in een artikel in het Annals of Internal Medicine Journal.

© Annals of Internal Medicine

“In 99 procent van de gevallen zou dit een maligne lymfoom geweest zijn”, zegt behandelend arts Christian Bryant van het Royal Prince Alfred Hospital in Sydney.

Naar eigen zeggen hadden hijzelf en zijn collega’s nog nooit eerder zoiets gezien. Ze hadden wel eens opgezwollen en gepigmenteerde lymfeklieren gezien. Maar nog nooit gezwellen die zo groot waren dat ze konden doorgaan voor lymfomen.

De artsen hebben ook nog steeds geen idee wat die reactie na vijftien jaar heeft geactiveerd. De zwellingen bij de vrouw zouden intussen al afgenomen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer