© REUTERS

Catalonië zal onafhankelijkheid uitroepen aan "einde van de week of begin volgende week"

Aan het einde van deze week of begin volgende week zal de regering van de Spaanse regio Catalonië de onafhankelijkheid uitroepen. Dat heeft Carles Puigdemont, leider van de regionale regering, dinsdagavond gezegd aan de BBC.

dgs

Het interview vond plaats voor de Spaanse koning Felipe VI zich weinig verzoenend toonde in een televisieboodschap. De koning riep de Catalanen op om de "grondwettelijke orde" te verzekeren.

Sinds het referendum zondag, illegaal volgens de Spaanse regering, was er geen contact tussen de Catalaanse regeringsleiders en Madrid, gaf Puigdemont nog mee.

Mocht de Spaanse regering beslissen om bij een eventuele onafhankelijkheidsverklaring in te grijpen in de noordoostelijke Spaanse regio, dan zou Madrid daarmee "een onvergeeflijke fout maken die alles zal veranderen", aldus Puigdemont aan de Britse zender.

Volgens de Catalaanse autoriteiten hebben 42,3 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht, en heeft 90 procent voor de onafhankelijkheid gestemd. Door rellen raakten op de dag van het referendum meer dan 800 mensen gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER