© rr

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Brief van president Obama voorgelezen op uitvaart Toots Thielemans

Met een intieme plechtigheid, vol muziek van Toots zelf, is in Terhulpen afscheid genomen van muzikant Toots Thielemans. Zeshonderd genodigden volgden de dienst in de kerk. Buiten volgden vele anderen de plechtigheid op groot scherm. Het was een klassieke katholieke begrafenis, met ook getuigenissen van persoonlijke vrienden en muzikanten, en zelfs een boodschap van de Amerikaanse president Obama.

Om stipt elf uur begon de uitvaartplechtigheid met een opname van “Bluesette” door Toots, zijn grootste hit. Daarna haalden twee muzikanten herinneringen op aan Toots. “Hij werd geboren met een ster boven zijn hoofd”, zei de jonge Vlaamse collega-muzikant Bart De Nolf. Hij beschreef hoe overdonderd hij ooit was dat hij met zo’n vedette mocht optreden, maar Toots zag dat zo niet, hij bleef zijn hele leven simpel en bescheiden. “Ne gewone mens” die ook gewoon behandeld wilde worden.

Ook de burgemeester van Terhulpen bedankte in een speech Toots “duizendmaal bedankt” voor wat hij in zijn leven had gepresteerd.

De Amerikaanse jazzpianist en componist Kenny Werner, intieme vriend en collega van Toots had zelfs een brief van president Barack Obama bij zich voor de vrouw van Toots. Hij las de brief voor aan het spreekgestoelte. “Lieve Huguette, ik was diep bedroefd toen ik het heengaan van uw man vernam. Ik hoop dat gedeelde herinneringen uw leed zullen verzachten. Moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden. Ik ben zeker dat ze dat voor ieder van ons zal doen. Put kracht uit de steun van vrienden en familie. Weet dat u in de komende dagen in mijn gedachten zult zijn.”

“Toots genoot van elk optreden, hoe klein en bescheiden het ook was”, zei Werner zelf nog. “Hij was zelfs zenuwachtig daarvoor, wat eigenlijk belachelijk was, want iedereen hield van Toots en er was dus niets om zenuwachtig over te zijn”, aldus Werner. “Het toont aan hoe hij zich zijn hele leven inspande om het beste van zichzelf te geven. Hij blikte nooit terug op wat hij al had gepresteerd. Nee, hij keek altijd vooruit met de vraag ‘welke noten kan ik nog uit mijn instrument toveren die nog nooit gehoord werden?’”

Daarna volgde een stuk op de piano, en las priester Arnould in het Frans, Nederlands en Engels de parabel van de drie knechten en de talenten voor. Toen de Toots versie van ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel werd gespeeld, gaf de volledige kerk de muzikant een laatste applaus, terwijl zijn ontroerde weduwe tegen de tranen vocht.

De dienst sloot af met een lied voor de heilige Maria dat Toots zelf geschreven had.

Daarna kon iedereen de kist van Thielemans groeten en gaf de kerk de muzikant op vraag van mangager Veerle Van de Poel een laatste staande ovatie. Opmerkelijk, voor de kist naar buiten gedragen werd klonk eerst Toots eigen versie van het Belgische volkslied, waarna het Amerikaanse volkslied volgde. Op de tonen van ‘What a wonderfull world’ van Louis Armstrong ging Toots naar zijn laatste rustplaats.

Toots wordt begraven op het Ereperk van de begraafplaats van Terhulpen. Na de dienst zullen beiaardiers in heel België zijn bekendste hit Bluesette spelen.

Prominenten

Er waren heel wat prominenten, onder andere premier Michel, prins Laurent, prinses Léa en de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Brazilië. Er zijn ook heel wat muzikanten, zoals Liliane Saint-Pierre, Sandra Kim, Grand Jojo, Lou De Prijck, Will Tura.

Andere hoge gast die de begrafenisplechtigheid zelf is komen bijwonen, is prins Laurent. Thielemans werd ook in de adelstand verheven. Hij kreeg de titel van baron uit erkentelijkheid voor wat hij voor de uitstraling van België in de wereld heeft betekend.

Lou De Prijck overgevlogen

Op het terras van bistro “Le Tea Me” had Lou De Prijck (70) voor de dienst achter een kop koffie herinneringen opgehaald voor de talrijk aanwezige tv-ploegen. “Ja, ik kende Toots goed”, zegt De Prijck, die speciaal vanuit zijn woonplaats Pataya in Thailand is overgevlogen om zijn vriend uit te wuiven. “Ik heb met Toots samengewerkt voor mijn platen met Two Men Sound en Viktor Laszlo.... Toots zal ik me blijven herinneren als een humanist, nen echte Brusseleir en een muzikaal genie.”

Fiere ket

Jean “Toots” Thielemans woonde al meer dan 20 jaar in Terhulpen en was er zelfs al tot ereburger benoemd omwille van zijn lange muzikale carrière. Thielemans maakte van het eenvoudige muziekinstrument mondharmonica een volwaardig jazzinstrument en had een herkenbare sound waarmee hij de hele wereld veroverde. Zijn signature tune zal wel altijd het nummer “Bluesette” blijven.

Hij was ook een veelgevraagd sessiemuzikant en componeerde muziek voor films (Midnight Cowboy, Turks Fruit), tv series (Sesame Street, Baantjer en Witse) en publiciteitscampagnes (Old Spice). Hij trad op met grote muziekvedetten in de States (van Charlie Parker, Chet Baker en Quincy Jones tot Billy Joel en Paul Simon) en werd ook Amerikaans staatsburger, maar zonder zijn Brusselse herkomst te verloochenen. Hij was een fiere “ket” en stak nooit weg dat hij in een café in de Brusselse volkswijk de Marollen opgroeide. Omwille van zijn wereldwijde carrière kreeg hij in ons land van de koning de titel van baron. Hij stierf in zijn slaap vorige maandag. Hij werd 94 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer