Direct naar artikelinhoud
Update

Drie op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend

Drie op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend
Beeld anp

Meer dan dertig procent van de algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België is verlieslatend. Dat blijkt uit een financiële studie van Belfius bij 88 ziekenhuizen, of 97 procent van het totaal. Twaalf ziekenhuizen kampen met een ontoereikende cash flow.

Het courant resultaat van de algemene ziekenhuizen komt in 2016 uit op 94 miljoen euro. Dat is een daling met 19 miljoen euro of 17,2 procent ten opzichte van 2015. "Een klein bedrag is dus nog kleiner geworden", klinkt het bij Belfius. Want het courant resultaat blijft relatief gezien onder de grens van 1 procent van de omzet (0,7 pct), wat volgens Belfius de kwetsbaarheid van de instellingen bevestigt.

Personeelskosten stijgen sneller dan omzet

De omzet steeg met 2,3 procent tot 13,7 miljard euro, vooral door de evolutie van de farmaceutische producten (+4,0 pct) en de forfaits (+5,0 pct), terwijl het budget van de financiële middelen en de erelonen, de twee belangrijkste omzetcomponenten, met respectievelijk amper 2,2 procent en 1,7 procent gestegen zijn. De personeelskosten stegen met 2,7 procent sterker dan de omzet.

Het aantal opnames is lichtjes gestegen (+1,2 procent), terwijl het aantal gerealiseerde ligdagen een lichte terugval (-0,5 pct) vertoont. De chirurgische daghospitalisatie zet haar opmars voort.

De vermindering en de omschakeling van de erkende bedden houdt aan. Tussen 2014 en 2016 werden 617 erkende bedden of 1,6 pct geschrapt. Het aantal chirurgiebedden ging er fors op achteruit, maar er kwamen dan weer bedden bij in de diensten geriatrie en revalidatie.

Grote uitdagingen

Belfius waarschuwt dat de ziekenhuissector vanaf dit jaar in toenemende mate te maken zal krijgen met grote uitdagingen. "Naast de ontwikkelingen op maatschappelijk vlak zal de ziekenhuissector succesvol het hoofd moeten bieden aan de implementatie van hervormingen die ingevoerd werden door het federale niveau en het regionale niveau, en dat alles binnen een strak budgettair kader", klinkt het.

"Pervers financieringssysteem"

De ziekenhuissector hekelt woensdag dat het financieringssysteem pervers is. "De inzet van verplegend personeel is structureel deficitair. Met medisch-technische diensten, zoals het afnemen CT-scans, kunnen we dit wat goedmaken. Maar we moeten dus marge maken op zaken die niet met de fundamentele bedrijfsvoering te maken hebben", zegt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.