© Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

UAntwerpen ontwikkelt mee sensor in strijd tegen antibioticaresistentie

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben mee een nieuwe, hoogtechnologische sensor ontwikkeld die het opsporen van ongewenste en verboden antibiotica veel eenvoudiger maakt. Volgens de wetenschappers kan hun product mee helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie.

Overmatig gebruik van antibiotica is een groeiend probleem, doordat ziektekiemen zich steeds beter weten te beschermen tegen de geneesmiddelen. Volgens de UAntwerpen schatten onderzoekers dat er in 2050 wereldwijd per jaar zowat 10 miljoen mensen zullen overlijden aan ‘antimicrobiële resistentie’.

Een van de problemen is het opsporen van ongewenst en verboden antibioticagebruik, bijvoorbeeld in het afvalwater van een bedrijf. “Dat gebeurt vandaag al, maar een dergelijke test neemt meerdere uren in beslag”, vertelt hoogleraar Karolien De Wael (UAntwerpen) “Bovendien is het met de huidige methodes heel moeilijk om ter plaatse te achterhalen om welke antibiotica het precies gaat.”

Daar komt door onderzoek van De Wael en haar Amerikaanse collega Sergiu M. Gorun (Seton Hall University) verandering in. “We ontwikkelden een techniek om antibiotica te detecteren met de hulp van laserlicht”, legt de Antwerpse chemieprofessor uit. “Met een sensorstrip van enkele centimeter, een rode laserpointer en een uitleesapparaatje kunnen we ter plaatse metingen doen.”

De nieuwe technologie maakt het volgens de wetenschappers mogelijk om zeer lage concentraties op nanomoleculair niveau te detecteren, en kan ze zo een efficiënt wapen worden in de strijd tegen antibioticamisbruik.

De technologie kan naar verwachting ook worden ingezet om sporen te detecteren van kanker of cardiovasculaire ziektes. Het onderzoek van de Antwerps-Amerikaanse wetenschappers is verschenen in het vakblad ‘Nature Communications’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER