© REUTERS

Catalaanse minister-president belooft het “resultaat van de stemming” uit te voeren en haalt uit naar Spaanse koning

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont verwijt de Spaanse koning Felipe in zijn tv-toespraak van dinsdag “bewust” miljoenen Catalanen genegeerd te hebben. Dat zei hij woensdagavond in een eigen toespraak. Puigdemont voegde er bovendien aan toe het resultaat van het gehouden referendum -een duidelijke ‘Ja’ voor Catalaanse onafhankelijkheid- uit te zullen voeren.

“De koning neemt het discours en het beleid van de regering van Rajoy over, en die waren al catastrofaal voor Catalonië”, stelde Puigdemont. Felipe doet de bemiddelende rol van een staatshoofd onrecht aan, aldus nog de minister-president. De koning beschuldigde de Catalanen maandag ervan “de eenheid van Spanje te breken”.

Puigdemont riep tevens opnieuw op tot onderhandelingen. “Vrede, dialoog en onderhandelingen horen tot onze politieke natuur.” Hij betreurt het nog geen antwoord te hebben gekregen van de Spaanse regering. “Het zou onverantwoord zijn een aanbod om aan tafel te gaan zitten, af te slaan.”

Resultaat referendum uitvoeren

De minister-president maakte duidelijk “het resultaat van de stemming te moeten uitvoeren” om de soevereiniteit van de regio te garanderen. “Mijn regering zal geen millimeter afwijken van zijn verplichting”, zei Puigdemont.

Eerder op de dag bleek dat het Catalaanse parlement vermoedelijk maandag zal bijeenkomen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Daarover zijn de woordvoerders van de Catalaanse coalitiepartijen het woensdag in Barcelona eens geworden, schreven verschillende media.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER