Helft studentenclubs organiseert nog een doop (maar belooft braaf te zijn)

© DVH

Studentendopen, één grote vetzakkerij? Verleden tijd, zeggen de studenten. Nog de helft van de clubs doopt en die ondertekenden gisteren braafjes het ‘doopdecreet’ in studentenhuis de Therminal.

Tuly Salumu

Het academiejaar is twee weken op gang en dat betekent dat studentenverenigingen stilaan de eieren, ketchup en andere vuiligheid bovenhalen. Met de plechtige ondertekening van het ‘doopdecreet’ in de Therminal in de Sint-Pietersnieuwstraat, trapten de studenten gisteravond het doopseizoen officieel op gang. Van de 146 erkende studentenverenigingen organiseren er dit jaar een zeventigtal een doop. Dat lijkt niet veel, maar van de klassieke facultaire studentenkringen doopt wel zo’n 70 procent. Tegelijk komen er elk jaar nieuwe, alternatieve studentenclubs bij die niet veel op hebben met het doopritueel. Zo heb je Moeder Theepot, een vereniging die theekransjes organiseert en zelfs een studentenclub die aan bondage doet, Kajira genaamd.

Braaf

Nog tot eind november kunnen Gentenaars studenten halfnaakt, bedekt met smurrie op handen en voeten de Overpoort zien doorkruisen. Al gebeuren dergelijke extreme uitspattingen steeds minder, want studentendopen worden almaar braver.

“Vorig jaar hebben we maar één klacht binnengekregen”, zegt studentenambtenaar Anneke Vandenbulcke. “En dan ging het nog om afval in het Citadelpark.” Voor een serieus incident moeten we al teruggaan tot 2014, toen de VRG, de vereniging van de rechtenstudenten, rauw vlees in zijn ‘studentenbrij’ draaide.

Veel heeft te maken met de verstrengde regels. Zo moeten verenigingen die een doop organiseren dat vooraf aangeven bij de politie. Daar komt nog eens het ‘doopdecreet’ bij dat de Stad in 2007 in het leven riep. Daarin staat onder meer dat schachten niet mogen worden gedwongen om alcohol te drinken. Naakt rondlopen of slachtafval eten is eveneens uit den boze. Studenten die in het donker op een slecht verlichte weg lopen, moeten een fluorescerend hesje dragen en de organisatoren van de doop moeten nuchter zijn. Regelneverij, vinden sommige studenten. De eerstejaars liggen er niet wakker van en schrijven zich vlotjes in. “Het is niet hoe harder, hoe beter”, zegt Stijn Adams voorzitter van het ­Faculteitenconvent. “Ondanks de strengere regels blijven dopen populair.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen