© fb

Belgisch-Marokkaanse imam door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Spanje

De Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui, die in juni in het Britse Birmingham opgepakt werd tijdens een Europese antiterreuractie, wordt uitgeleverd aan Spanje. Het Britse gerecht gaf zijn toestemming voor de uitlevering aan Spanje, dat de man ervan beschuldigt lid te zijn van een gewapende groepering die jongeren in Spanje gerekruteerd zou hebben voor terreurbeweging IS. Hij riskeert een celstraf tot twintig jaar.

Tarik Chadlioui is afkomstig uit Marokko en heeft sinds 2002 de Belgische nationaliteit. Er liep een Europees aanhoudingsbevel tegen hem. Het federaal parket liet eind juni weten dat er tegen Chadlioui, die al een tweetal jaar met zijn vrouw en kinderen in Birmingham zou wonen, momenteel geen onderzoek loopt in ons land.

Chadlioui zou een van de verdachten zijn die opgepakt werden in een Spaans onderzoek naar een terreurcel op het eiland Mallorca. Vier andere verdachten belandden in Mallorca in de cel, een in Duitsland.

Chadlioui verzette zich tegen zijn uitlevering en beriep zich daarvoor op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Zijn advocaat pleitte dat de imam de enige kostwinner is voor zijn grote gezin en dat zijn echtgenote met depressie en angst kampt. Het Britse gerecht veegde die argumenten evenwel van tafel en stemde in met de uitlevering van de man.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer