© victoriano moreno

Vlaams toerisme verteert ‘lockdown’ en aanslagen: Antwerpen bezig aan “topjaar”

Het toerisme in Vlaanderen is tijdens de eerste helft van dit jaar opnieuw gegroeid ten opzichte van de eerste zes maanden van 2016, die getekend werden door de nasleep van de ‘lockdown’ in Brussel en de aanslagen van 22 maart. Ook de provincie Antwerpen tekent positieve cijfers op, al zijn Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant de sterkste cijfers. Bij ons is het vooral het zakentoerisme dat boomt.

2017 lijkt een topjaar voor het toerisme in de provincie Antwerpen te gaan worden. De logiescijfers van de eerste jaarhelft doen het beste vermoeden voor de toeristische sector. In zes maanden tijd telde de provincie 6% meer aankomsten en 3% meer overnachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

epi

De internationale aankomsten stegen tussen januari en juni van dit jaar met 13 procent, de binnenlandse met 5 procent in Vlaanderen. De overnachtingen op naam van buitenlandse vrijetijds- en zakentoeristen stegen met 9,5 procent, de overnachtingen van binnenlandse vakantiegangers en zakenlui stegen met 2 procent. “De nieuwe cijfers tonen dat het toeristisch herstel zich duurzaam doorzet”, zegt minister Weyts.

Antwerpen

De cijfers van de eerste jaarhelft doen het beste vermoeden voor de toeristische sector in onze provincie. In zes maanden tijd telde Antwerpen 6,1% meer aankomsten en 3,1% meer overnachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de maanden januari, april en juni (Pinksteren viel dit jaar in juni) scoorden sterk in vergelijking met vorig jaar.

Ook in andere Vlaamse provincies steeg het aantal bezoekers: Oost-Vlaanderen (+ 14,3 %) en Vlaams-Brabant (+8,6%) zijn de sterkste stijgers. Alleen in de provincie Limburg werd geen groei gemeten (- 2,4%).

Zakentoerisme boomt

Opvallende vaststelling: de binnenlandse MICE-markt (meeting, incentives, conferences en events) deed het in de provincie Antwerpen bijzonder goed in de eerste jaarhelft, met een stijging van 10% in aankomsten en 17% in overnachtingen, dat is het dubbele van het Vlaamse gemiddelde.

“De doorgedreven inspanningen van MeetingKempen en onze MICE-bureaus in Antwerpen en Mechelen werpen hun vruchten af”, zegt gedeputeerde Bruno Peeters. Een binnenlandse zakentoerist spendeert gemiddeld zo’n 173 euro per nacht, aanzienlijk meer dan een recreatieve toerist. De extra overnachtingen van binnenlandse zakentoeristen in de eerste helft van 2017 zijn goed voor ruim 25 miljoen euro aan bestedingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER