Direct naar artikelinhoud
NOBELPRIJS

Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs voor Literatuur

Kazuo Ishiguro bij de première van 'Never Let Me Go', de verfilming van zijn gelijknamige boek.Beeld AP

De Britse auteur Kazuo Ishiguro, auteur van onder andere The Remains of the Day en Never Let Me Go, volgt de omstreden Bob Dylan op als laureaat voor de Nobelprijs voor Literatuur.

Ishiguro (62) werd geboren in de Japanse stad Nagasaki, maar verhuisde in 1960 op vijfjarige leeftijd naar Groot-Brittannië, en heeft de Britse nationaliteit. In 1989 won hij de prestigieuze Man Booker Prize voor zijn roman The Remains of the Day, die in 1993 verfilmd werd met Anthony Hopkins en Emma Thompson in de hoofdrollen. Ook zijn sciencefiction-drama Never Let Me Go (2005), werd in 2010 verfilmd, met Carey Mulligan, Andrew Garfield en Keira Knightley in de hoofdrollen. Zijn zevende en meest recente roman is The Buried Giant (2015).

Ishiguro stond niet hoog aangeschreven bij de bookmakers, die de favorietenrollen op voorhand toedichtten aan de Japanner Haruki Murakami, de Keniaan Ngugi Wa Thiong'o en de Canadese Margaret Atwood. Ishiguro is de elfde Brit die de Nobelprijs voor Literatuur ontvangt; onder andere Doris Lessing, Harold Pinter en Winston Churchill gingen hem voor. Ishiguro ontvangt de prijs voor zijn "krachtige, emotionele romans, waarin hij de afgrond toont die achter ons ingebeeld gevoel van verbondenheid met de wereld schuilgaat." (Lees verder onder de video.)

Na de controversiële bekroning voor singer-songwriter Bob Dylan heeft het Nobelcomité, zoals te verwachten viel, opnieuw voor een meer 'conventionele' auteur gekozen, ook al kwam Ishiguro's naam als een verrassing uit de bus. Leuk detail: Ishiguro heeft, net als zijn voorganger, ook songs geschreven, voor jazz-zangeres Stacey Kent.

In een reactie aan de Britse krant The Guardian feliciteert de Brits-Indische auteur Salman Rushdie de nieuwe laureaat met zijn prijs. "Felicitaties voor mijn oude vriend Ish, wiens werk ik heb bemind en bewonderd sinds ik A Pale View of Hills las. En hij speelt ook nog gitaar en schrijft songs! Roll over Bob Dylan."