Seriemoordenaar Michel Fourniret opnieuw voor assisen voor moord om verborgen goudschat

© Belga

Michel Fourniret (74) en zijn ex-vrouw Monique Olivier (67) moeten opnieuw voor het assisenhof verschijnen. Dit keer voor de moord op Farida Hammiche in 1988. Fourniret had samen met haar echtgenoot in de cel gezeten en wist dat hij ergens een goudschat had verborgen. Samen met Hammiche groef hij de schat op en stak haar nadien dood. De buit investeerde hij in een kasteeltje.

tg

Seriemoordenaar Michel Fourniret en zijn ex-vrouw werden in 2008 in Charleville-Mézières tot levenslang veroordeeld als dader of mededader van meervoudige ontvoering, verkrachting en moord op verschillende jonge vrouwen onder wie de Belgische Elisabeth Brichet (13). Hij heeft zeven moorden bekend en wordt nog verdacht van enkele onopgehelderde verdwijningen. Daarmee is hij de grootste seriemoordenaar ooit in ons land.

Nu moet het ex-koppel - Olivier vroeg jaren geleden al de echtscheiding aan - opnieuw voor een volksjury verschijnen. Wegens moord en voor heling van goederen uit een gewapende overval. Het parket van Versailles heeft het duivelse duo donderdag doorverwezen naar het hof van assisen van Yvelines.

Fourniret en zijn ex kunnen voor die feiten veroordeeld worden, maar veel verschil zal het niet maken. Ze zitten nu al een levenslange straf uit en komen zo goed als zeker nooit meer vrij.

Goudstaven

Michel Fourniret had destijds in de cel gezeten met Jean-Pierre Hellegouarch, lid van de ‘gang des postiches’, de pruikenbende. Zij pleegden verschillende zware overvallen en vermomden zich altijd met pruiken, vandaar de naam. Hellegouarch had zijn celgenoot Fourniret toevertrouwd dat hij een goudschat, buitgemaakt bij een van die overvallen, had verstopt. Enkel zijn vrouw en hij wisten waar.

Na zijn vrijlating contacteerde Fourniret de vrouw van zijn ex-celgenoot en samen groeven ze de schat, bestaande uit goudstukken en goudstaven, in april 1988 op. Maar in plaats van de buit te verdelen staken Fourniret en zijn vrouw Monique Olivier Farida Hammiche dood met een bajonet. Haar lichaam werd begraven. Met de buit kocht hij een kasteeltje, zo zou jaren later blijken. Toen Fourniret was aangehouden bleek dat die vriendelijke oude man, zoals iedereen hem kende, een emotieloze verkrachter en moordenaar was die samen met zijn vrouw rondreed op zoek naar jonge vrouwen om te misbruiken. Een type Dutroux, maar nog veel erger.

Aangetrokken door maagden

Hij moet ongeveer 45 jaar geweest toen hij voor het eerst iemand vermoordde. Maar vanaf toen ging het snel. Op amper drie jaar tijd doodde hij minstens zeven mensen. Vijf keer ging het om jonge meisjes, die had hij opgepikt langs de straat en misbruikte. ”Omdat ik mij aangetrokken voelde door hun gratie en hun maagdelijkheid”, verklaarde hij op zijn proces.

Fourniret is afkomstig uit de buurt van Sedan, in Noord-Frankrijk. Hij is de zoon van een metaalarbeider. Zijn broer en zus zijn altijd in de buurt blijven wonen. Maar Fourniret was niet iemand die lang op dezelfde plaats kan blijven. Hij was een rusteloze ziel en trok heel Frankrijk rond.

In 1966 werd hij voor de eerste keer veroordeeld voor zedenfeiten en geweldpleging. Zeven jaar later stond hij opnieuw voor de rechter. Voor exhibitionisme dit keer.

Een paar jaar later, wanneer hij weer eens in de cel zat, leerde hij Monique Olivier kennen. Ze kwam geregeld op bezoek in de gevangenis en viel er voor de charmes van Fourniret. De twee begonnen elkaar brieven te schrijven en wanneer Fourniret in 1987 vrijkwam gingen ze samenwonen.

Het was vanaf toen dat Fourniret besliste om zijn slachtoffers niet meer de kans te geven om hem te verraden nadat ze door hem seksueel misbruikt waren. En slachtoffers, die kwamen er nog genoeg.

Dokter voor zieke baby

In december 1987 sloeg hij een eerste keer toe. De 17-jarige Isabelle Laville werd ontvoerd in het Franse Auxerre. Volgens de Franse krant Libération was het Monique Olivier die het meisje oppikte. Ze lokte haar onder een vals voorwendsel in de auto. Fourniret stond een eindje verderop te wachten, stapte in en vergreep zich aan de tiener. Nadien vermoordde hij het meisje.

In de zomer van 1988 ging het ongeveer net zo. Volgens meester Gérard Chemla, de advocaat van de familie Leroy, was Monique Olivier er ook bij toen Fabienne Leroy ontvoerd werd. “Ze hebben haar in de auto gelokt omdat ze zogezegd op zoek waren naar een dokter voor hun zieke baby.’’

Nieuwe uitvalsbasis

© Belga

Het kasteel dat hij in Noord-Frankrijk kocht met de opgegraven goudstaven, werd zijn nieuwe uitvalsbasis. De meisjes die hij in die periode ontvoerde, nam hij gewoon mee naar huis. En als ze daar te lastig werden, vermoordde hij ze en kregen ze een graf op het domein. Zo ging het met de Belgische Elisabeth Brichet en met het Franse meisje Jeanne-Marie Desramault.

Ontsnapt uit klauwen van roofdier Fourniret

In 2000 - hij woonde toen in ons land - ontvoerde hij de Franse meisjes Céline Saison en Mananya Thumpong en verstopte hun lichamen nadien in de bossen aan de Belgisch-Franse grens. Enkele andere meisjes ontsnappen op het nippertje. Het leek wel of Fourniret slordiger was geworden.

Op 26 juni 2003 stopte hij met zijn bestelwagen langs de 13-jarige Marie Ascenion uit Ciney en vroeg haar de weg. Hij sleurde haar in de auto en vertrok. Maar Marie kon de touwen waarmee ze geboeid werd, loskrijgen en sprong uit de bestelwagen. Ze kon haar ontvoerder zo goed beschrijven dat hij kort nadien werd opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen