© ISOPIX

Trump gaat wereldwijd toegejuicht atoomakkoord met Iran opblazen

De Amerikaanse president Donald Trump zal in een toespraak volgende week aankondigen dat de Verenigde Staten het wereldwijd toegejuichte internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zullen erkennen. Dat meldt The Washington Post donderdag.

Het baanbrekende akkoord tussen de kernmachten plus Duitsland (de zogenaamde P5+1) en Iran is “niet in het nationale belang” van de VS, schrijft de krant op basis van informatie van “mensen die gebrieft zijn over de nieuwe Iran-strategie van het Witte Huis”.

De toespraak is gepland voor volgende week donderdag. De deadline voor Trump om het Congres te “informeren” over de mate van Irans naleving van het akkoord is 15 oktober.

“Decertifiëren”

Trump heeft zich steeds uitgesproken tegen dat akkoord. Door deal te “decertifiëren” opent hij de deur voor het hervatten van de Amerikaanse sancties tegen Teheran. Vraag is of in dat geval de bondgenoten weer mee in de boot springen: de atoomwaakhond van de VN, de IAEA, heeft enkel nog maar kunnen vaststellen dat Iran de bepalingen van het akkoord nauwgezet heeft opgevolgd.

Israël

Een hardere houding tegenover de Islamitische Republiek is echter een stokpaardje van zowel de neoconservatieven in de VS als van Amerika’s grootste bondgenoot Israël. Die houding heeft allicht ook geostrategische redenen: Iran heeft zijn invloed in de regio danig kunnen uitbreiden door toenadering tot Irak en Qatar en door het Amerikaanse fiasco in Syrië.

De Iraanse president Hassan Rohani maakte in september duidelijk dat over geen enkele letter van het akkoord heronderhandeld kan of zal worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer