Onbekende kunstschat van Leopold II blijkt heel wat minder waardevol

© efo

De onbekende tekening van Leopold II waarover woensdag in Oostende commotie ontstond, blijkt gewoon behangpapier dat tien jaar geleden in een horecazaak werd aangebracht.

efo

Het was schepen van Cultuur Bart Plasschaert (CD&V) die woensdag zelf de grootste verwarring veroorzaakte door een Facebookpost van de ‘tekening’. Later verklaarde hij aan de VRT dat die lang geleden werd aangebracht, maar dat hij ze niet zou beschermen omdat Leopold II ‘gevoelig’ lag in Oostende.

Oostendenaars verwezen meteen naar oude bewoners van het pand en de maîtresses van de koning. Donderdagmorgen stopten tientallen belangstellenden bij de merkwaardige ontdekking van de beeltenis. De afbeelding van de vorst met baard werd zichtbaar door de afbraak van de bekende tearoom Cappuccino op de hoek van de Kapellestraat en de Ooststraat.

Uitbater Alexander Vanbiervliet is wat verbaasd over de commotie. “De foto zat helemaal niet verborgen. Toen we tien jaar geleden de zaak renoveerden stelde de architect deze foto voor. We wilden die niet te prominent in de zaak zelf hangen, maar brachten ze wel aan in de traphall naar de toiletten op de eerste verdieping. Het is eigenlijk gewoon behangpapier en het beeld van Leopold II dat al die tijd gewoon zichtbaar was voor de klanten.” Tegen volgende zomer verrijst op dezelfde plaats een nieuwe horecazaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen