Alleen besten van toelatingsexamen mogen voor arts en tandarts studeren

© Photo News

Vlaanderen stuurt het toelatingsexamen voor de opleidingen arts en tandarts bij. Er komt een apart examen voor artsen en tandartsen op 3 en 4 juli 2018. De proef zelf wordt een vergelijkend examen waarbij de moeilijkheidsgraad iets lager zal liggen en waarbij het aantal kandidaten dat wordt toegelaten op voorhand vastligt. Het gaat om 1.102 studenten voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts.

Er zijn al langer plannen om te sleutelen aan het toelatingsexamen arts en tandarts. Nu is de kogel door de kerk. Vanaf volgend academiejaar komt er een apart examen voor arts op 3 juli en een apart examen voor tandarts op 4 juli.

Tot nog toe waren er steeds twee examenrondes (in juli en augustus). Door de examens nu aan het begin van de zomervakantie te organiseren, wil men vermijden dat sommige studenten bij de start van het nieuwe academiejaar nog steeds niet weten of ze aan de opleiding kunnen starten of niet, zoals ook dit jaar het geval was.

Vlaanderen schakelt ook over op het systeem van de ‘numerus fixus’ waarbij enkel de best gerangschikte deelnemers aan de opleiding zullen kunnen starten. In het huidige systeem is men ofwel geslaagd of niet geslaagd. Het probleem daarbij was dat men het examen elk jaar moeilijker moest maken, aldus minister Crevits.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen