Syriëstrijder ontslagen van zodra parket HR-Rail op de hoogte bracht van veroordeling

HR-Rail werd door het parket op de hoogte gebracht dat Zakaria H., de veroordeelde Syriëstrijder die aan de slag was bij Infrabel, veroordeeld werd. Meteen daarna werd de man ontslagen. Dat meldt woordvoerster van HR-Rail Kim Buggenhout vrijdag. Uit een tijdslijn van de federale overheidsdienst Justitie bleek donderdag al dat het strafblad van de man nog niet was aangepast op het moment van zijn aanwerving.

VTM NIEUWS berichtte donderdag dat H. tussen september 2013 en maart 2014 in Syrië verbleef met onder meer Abdelhamid Abaaoud en Najim Laachraoui. Hij werd op 15 december 2016 veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel, en op 1 februari 2017 ging hij aan de slag ging bij Infrabel, waar hij werd opgeleid tot treinbestuurder voor technische treinen.

Donderdag meldde de FOD Justitie al dat het strafblad van H. op 15 februari werd aangepast, nadat de termijn op beroep aan te tekenen afgelopen was. H. was toen al aan zijn opleiding begonnen. Zijn sollicitatieprocedure startte bovendien nog voor zijn veroordeling: HR-Rail ontving zijn kandidatuur begin augustus 2016, zijn sollicitatieprocedure ging op 10 september van dat jaar van start. Eind september 2017 werd HR-Rail door het parket op de hoogte gebracht van de veroordeling, waarna de man meteen ontslagen werd.

Werktrein

“Volgens onze interne regels moet een werknemer het aan zijn directe verantwoordelijke melden wanneer hij veroordeeld wordt, en dat is dus niet gebeurd”, aldus Buggenhout.

Ze wijst er nog op dat H. een opleiding volgde tot bestuurder van een werktrein, die niet met reizigers rijdt. Bovendien had H. zijn opleiding nog niet afgerond, en reed hij dus nog niet zelfstandig met de trein.

Op de vraag of het incident iets verandert aan de manier van aanwerven, antwoordt Buggenhout dat die vraag “geldt voor de hele veiligheidssector en dus breder is dan de spoorwegen”.

Het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot heeft ondertussen aangekondigd dat er een wet komt die een betere veiligheidsscreening van treinbestuurders moet garanderen. Het zou zo onmogelijk worden dat iemand die een bedreiging vormt voor de veiligheid aan de slag kan als machinist, zei zijn woordvoerder aan de kranten van Mediahuis. “HR Rail zal hieraan zijn volledige medewerking verlenen”, aldus Buggenhout nog.

HR-Rail laat ook nog weten geen gerechtelijke stappen te ondernemen tegen H.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen