© Tom Palmaers

Tongeren heeft oplossing voor leegstand in binnenstad

De stad Tongeren heeft de afgelopen maanden een groot percentage van de leegstand in de binnenstad opnieuw kunnen invullen. Door de aanpassing van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Centrum’ werd het kernwinkelgebied compacter en konden panden buiten het kernwinkelgebied omgevormd worden naar andere functies. Dat laat de stad weten in een persbericht.

De leegstand in de Vlaamse binnensteden is de afgelopen jaren opmerkelijk toegenomen en dat was in Tongeren niet anders. Behalve door de opkomst van e-commerce, door grootschalige ontwikkelingen elders en door een grillige conjunctuur, is ook vaak de staat van de panden de oorzaak van leegstand. De aanpassing van de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP) voor het centrum van Tongeren zorgde ervoor dat het kernwinkelgebied compacter werd en panden buiten het kernwinkelgebied omgevormd konden worden naar andere functies. Bovendien konden handelaars binnen het kernwinkelgebied genieten van forse steunmaatregelen om de noodzakelijke aanpassings- en verfraaiingswerken uit te voeren.

De aanpassing van het RUP en de steunmaatregelen hebben hun effect niet gemist. De afgelopen maanden hebben 29 handelaars en eigenaars een investeringsdossier ingediend om een pand op te starten of te renoveren in Tongeren. Daarbij hebben de stad Tongeren en Vlaanderen in totaal 253.298,41 euro aan subsidies uitgekeerd.

“We werden de afgelopen jaren in de media regelmatig als ‘slecht voorbeeld’ aangehaald wat leegstand betreft”, zegt Guy Schiepers (Open Vld), schepen van Economie. “We bereikten een tweetal jaren geleden dan ook een dieptepunt, misschien wel als één van de eerste steden in Limburg. We hebben intussen, wellicht ook als één van de eerste, een bijzonder en uniek parcours afgelegd. Stadsbestuur, handelaars en belangengroepen werken nauw samen, en dat loont.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer