Meer dan 1.300 overtredingen en 16 keer een rijverbod voor buschauffeurs De Lijn

© BELGA

In 2016 werden 1.338 verkeersovertredingen door buschauffeurs van De Lijn geregistreerd. Dat zijn er nog iets mee dan de 1.332 van 2015, wat het recordaantal was voor de periode 2011-2015. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Emmily Talpe (Open VLD).

Net zoals de voorbije jaren gaat het nu weer in grote mate over snelheidsovertredingen. Dat was in 2016 1.105 keer het geval. In 236 gevallen werd er sneller gereden dan 10 km/uur. In 8 gevallen ging het om een verkeersovertreding met het grootste risico op een ongeval (vierde graad). In de periode van half 2014 tot eind 2016 werd 16 keer een rijverbod uitgesproken ten aanzien van een buschauffeur van De Lijn.

Wat de kritiek betreft op het feit dat sommige vakbonden de verkeersboetes terugbetalen aan buschauffeurs meldt Weyts dat er hierover in het bevoegde paritair subcomité een verzoeningsprocedure loopt. In de nieuwe beheersovereenkomst staat bovendien gestipuleerd “dat alternatieve tegemoetkoming van derde partijen de vooropgestelde doelstellingen rond een eenduidig gelijkgesteld, rechtvaardig en sensibiliserend boetesysteem ondermijnen en daarom vermeden moeten worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen