Een gezonde maaltijd voor maar zes euro? Het kan!
"Gezond eten kost veel te veel geld," het is ieders favoriete excuus om toch maar te genieten van een vettige hap. Wel, daar is volgens diëtiste Babs Vandervoort en psychologe Ilse Cornelis niets van aan. Zij schreven een boek boordevol recepten voor gezonde maaltijden die amper zes euro kosten. Smakelijk!
De methode van Babs en Ilse? Stel op voorhand een weekmenu op, waarbij je voor meerdere dagen bepaalt wat je gaat koken. Op basis daarvan maak je vervolgens een lijstje. "Deze manier is tijd -én geldbesparend omdat je niet alleen minder naar de winkel moet, maar je ook minder weggooit, minder impulsaankopen doet en makkelijker restjes recycleert," aldus de schrijfsters.
Wil dat nu zeggen dat iedere maaltijd exact zes euro kost? Niet helemaal. "We hebben een langetermijnperspectief aangenomen," leggen Babs en Ilse uit. "Dat betekent dat we berekenden hoeveel het minimaal kost om gedurende een lange periode een gezond voedingspatroon aan te houden en de prijs hiervan omzetten naar een bedrag per dag. Je zal dus niet meteen met 6 euro naar de winkel kunnen gaan en het volledige dagmenu kunnen bereiden omdat we ervan uitgaan dat je zaken als bijvoorbeeld kruiden en olie eenmalig aankoopt en gedurende een langere periode kan gebruiken. Als je van plan bent lekker, gezond en goedkoop te gaan eten, zal je dus misschien in het begin wat dingen moeten kopen om je voorraadkast aan te vullen."
En speciaal voor wie graag meteen aan de slag wil, kregen wij twee overheerlijke, gezonde én super goedkope recepten cadeau. Laat het smaken!
Romige pasta met avocadopesto en kippenblokjes: € 1,43 per persoon
voedingswaarde per persoon:
41,8 g koolhydraten
27,5 g eiwitten
22,6 g vetten
50,3 kcal
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 320 gram kipfilet
- 10 ml + 10 ml olijfolie
- 2 rijpe avocado's
- 2 eetlepels citroensap
- 2 teentjes look
- 4 eetlepels basilicum
- zout en peper naar smaak
- 240 gram kerstomaten
- water om pasta te koken
- 240 gram pasta
Hoe maak je het?
1. Snij de kipfilet in blokjes en bak ze goudbruin in de helft van de olijfolie.
2. Snij de avocado's middendoor en lepel ze uit. Doe het vruchtvlees in een hoge beker. Voeg meteen het citroensap toe zodat de avocado niet bruin wordt en roer door elkaar.
3. Pel de knoflookteentjes en snij ze in stukjes. Voeg de basilicum en de knoflook toe aan het avocadovruchtvlees en mix tot het geheel glad is.
4. Breng op smaak met peper en zout en voeg de rest van de olijfolie toe.
5. Was de kerstomaten en snij ze doormidden.
6. Vul een kookpot ruim met water en kook hierin de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af en spoel goed na met koud water.
7. Voeg de pasta samen met de pesto, de halve kerstomaten en de kippenblokjes en dien op.
Falafel met wraps en koude groenten: € 1,74 per persoon
Voedingswaarde per persoon
55,3 g koolhydraten
16,8 g eiwitten
19,4 g vetten
475,2 kcal
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 400 gram kikkererwten
- 4 takjes verse koriander
- 2 eetlepels peterselie
- halve kilo ras el hanout
- 4 eetlepels olijfolie
- een snufje peper en zout
Hoe maak je het?
1. Snij de knoflook en de ui fijn.
2. Laat de kikkererwten uitlekken.
3. Doe de knoflook, ui en kikkererwten in een diepe beker en mix fijn.
4. Voeg nu ook koriander, peterselie en ras el hanout toe en mix fijn.
5. Durf voldoende te kruiden!
6. Schep een eetlepel van het mengsel uit en rol balletjes van 2 tot 3 centimeter. Duw ze stevig samen.
7. Warm de olijfolie op in een pan op een middelhoog vuur en bak de falafelballetjes voorzichtig.
8. Serveer met wraps en koude groenten.
Wie zin gekregen heeft in nog meer gezonde en budgetvriendelijke gerechten vindt ongetwijfeld zijn of haar goesting in 'De klok rond lekker en gezond voor 6 euro' van Babs Vandervoort en Ilse Cornelis, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en te koop voor € 15.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Jobat
Ecocheques komen er opnieuw aan, maar wat kan je er allemaal mee betalen? “Zelfs voeding en hotels”
Krijg je ecocheques van je werkgever? Maar weet je niet hoeveel, wanneer, en wat je er zoal mee kan kopen? Jobat.be vroeg wat je over dit topic moet weten aan Dries Rutten, juridisch adviseur bij Acerta. Handig ook voor die vergeten cheques van vroeger, die eerstdaags komen te vervallen. -
-
Welke ontbijtgranen zijn écht (on)gezond? Test Aankoop nam er 320 onder de loep
-
Spaargids.be
Volgend jaar gaat de pensioenleeftijd omhoog: hoeveel kost het om een jaar vroeger te stoppen met werken?
De wettelijke pensioenleeftijd in ons land bedraagt 65 jaar. Vanaf 1 februari 2025 stijgt die naar 66 jaar, en in 2030 gaat de lat naar 67 jaar. Kijk jij al uit naar je pensioen? Wil je zelfs vroeger stoppen dan je wettelijke pensioenleeftijd? Dat kan, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Spaargids.be maakt de (be)rekening. -
Opgeblazen gevoel? 7 mogelijke oorzaken (en eten zit er niet bij)
Last van een opgeblazen gevoel, ook al heb je niet meteen iets gegeten dat hier de boosdoener van kan zijn? Dat kan perfect, want er zijn veel meer oorzaken van een onrustige onderbuik dan voeding alleen. Dr. Robynne Chutkan omschrijft in haar boek The Bloat Cure maar liefst 101 manieren om op een natuurlijke manier van darmproblemen verlost te raken. Met deze 7 tips raak je vast al een heel eind. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
-
Livios
“We bewaakten streng ons budget”: Sally en Dirk geven oude bouwmaterialen nieuw leven in fossielvrije kaswoning
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan