Grootvader (73) die verdacht wordt van misbruik kleindochter: “Ze zette zelf aan tot misbruik”

© ss

Een 73-jarige man uit Houthalen-Helchteren stond vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank terecht wegens seksueel misbruik van zijn kleindochter tussen haar achtste en twaalfde. De openbare aanklager was niet mals in zijn vordering en vroeg een celstraf van zes jaar en een ontzetting uit de rechten. De zeventiger ontkende op zijn proces de feiten en vertelde dat hij indertijd bij politie en onderzoeksrechter “zomaar” dingen verteld had om er vanaf te zijn. Uitspraak volgt op 3 november.

De vermeende feiten speelden zich een tiental jaar geleden af in de garage van de man. “Zijn domein”, klonk het. Het meisje, intussen een 21-jarige vrouw, woonde samen met haar vader bij de grootouders in die het merendeel van de tijd op haar pasten. Pas in 2014 durfde ze met haar verhaal naar de politie te stappen en legde ze zeer gedetailleerde verklaringen af.

De verdachte bekende toen dat hij meermaals aan haar vagina en borsten zat. De man deed in die periode wel meer hallucinante uitspraken. “Zij gaf de aanleiding tot seks en zette zelf aan tot misbruik. Zeker als ze in de zetel met haar benen open lag”, luidde het. De verdachte dwong volgens de procureur de intussen jonge vrouw om haar mond te houden, want anders zou de familie uit elkaar vallen.

Het slachtoffer was op de zitting met haar raadsman aanwezig. “Ik heb bij de eerste twee verhoren bij politie en onderzoeksrechter zomaar iets laten opschrijven. Ik voelde me slecht, want ik ben het slachtoffer van een hartinfarct geweest. Ik begrijp niet waarom er niet eerder is ingegrepen bij dat kind”, aldus de beklaagde, wiens houding de wenkbrauwen bij de rechtbank deed fronsen. “Maar op het pv van uw verhoor staan toch gedetailleerde verklaringen van u, mijnheer”, repliceerde de rechter.

“Egocentrisch en totaal geen empathie”

“Zijn uitspraken zijn hallucinant. Het kind is met haar vader gaan inwonen bij de grootouders. De beklaagde durft zelfs beweren dat een achtjarig kind hem zou hebben aangezet tot het stellen van seksuele handelingen. Absurd”, pleitte de advocaat van het slachtoffer.

“Pas later durfde ze het vertellen tegen haar vader. Sinds haar negende was ze een kwaad en opstandig kind geworden. De houding en mentaliteit van beklaagde zijn tekenend. Hij is egocentrisch en heeft totaal geen empathie voor het slachtoffer. Ik vorder 6 jaar cel”, aldus de openbare aanklager.

Een gerechtspsychiater had bij de zeventiger een pedofiele stoornis vastgesteld, maar hij bleef vrijdag op zijn proces de feiten ontkennen. Zijn advocaat, Marc Pirard, vroeg de vrijspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen