Klachten over opgesloten ouderen en toch krijgt rusthuis gunstig advies

© ptb

OCMW-voorzitter Ward Dierickx is tevreden over het inspectierapport van zijn WZC St.-Medard. Het rusthuis kreeg te maken met een reeks klachten, onder andere dat ouderen werden opgesloten in hun kamer. “Oké, de documentatie moet beter”, geeft de voorzitter toe. “Maar de zorg is goed.” Hij dient nu klacht in tegen onbekenden voor de geleden imagoschade.

Thijs Pattyn

LEES OOK: Na klachten over welzijn bewoners: minister stuurt Zorginspectie naar rusthuis Wijtschate

Na een reeks klachten van de oppositie, vrijwilligers én een anonieme getuigenis van een personeelslid bij de VRT kreeg woonzorgcentrum St.-Medard in Wijtschate, een deelgemeente van Heuvelland, de zorginspectie over de vloer. Er werd onder meer onderzocht of er een gebrek aan personeel is en of mensen worden opgesloten op hun kamer. Uit het rapport van de zorginspectie blijkt dat het woonzorgcentrum voldoet aan de personeelsnorm, maar dat de spreiding van verpleegkundige aanwezigheid over het jaar en per afdeling beter kan. Wat het opsluiten van bewoners in hun kamer betreft, “kon men niet aantonen dat de huisarts en de familie in het evaluatieproces betrokken zijn geweest, ontbraken er specifieke begeleidende maatregelen zoals verhoogd toezicht en waren er geen duidelijke afspraken om de maatregel op een vast tijdstip te evalueren of bij te sturen”, klinkt het in het rapport. “Het is ook niet duidelijk of er eventuele alternatieven werden gezocht.”

Een ander werkpunt is de klachtenafhandeling. “Niet alle ingediende suggesties, opmerkingen of klachten worden door de klachtenbehandelaar verzameld en beantwoord.”

Geen besparingen

OCMW-voorzitter reageert Ward Dierickx tevreden. “Dit is een gunstig rapport. Het gaat vooral om het respecteren van documentatie”, zegt hij. “Daar wordt nu aan gewerkt. De zorg op zich is zeer goed. Bewoners moeten soms opgesloten worden voor hun eigen veiligheid. Wij doen trouwens geen besparingen, wel investeringen. Ik nodig iedereen uit om ons woonzorgcentrum te bezoeken. Op de website van de VRT verschenen foto's van bewoners in ons woonzorgcentrum, die uit hun context zijn getrokken. We dienen nu een klacht in tegen onbekenden, omdat dit het woonzorgcentrum heel wat imagoschade bezorgde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen