Socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert dinsdag een 'reactiedag' tegen "stiefmoederlijke" behandeling

De "reactiedag" is niet toevallig gekozen. Op die dag houdt premier Charles Michel immers zijn beleidsverklaring in het parlement. Toch spreekt voorzitter Chris Reniers niet van een politieke staking. "Dit is een staking tegen onze werkgever. Dit is geen politieke staking".

Volgens de socialistisch overheidsvakbond - de christelijke en liberale vakbonden doen dinsdag niet mee - is de regering al drie jaar bezig met een bewust afbraakbeleid van de openbare sector. De vakbond wijst bijvoorbeeld op de chronische onderfinanciering van de openbare diensten en regeringsplannen om het ambtenarenstatuut af te bouwen of minimale dienstverlening in te voeren.

Concreet zijn er verscheidene stakingsaanzeggingen ingediend in de verschillende sectoren bij het ACOD. Dat is het geval bij het spoor. De NMBS verwacht zich dan ook aan zwaar verstoord treinverkeer, waarbij ook de internationale treinverbindingen dreigen getroffen te worden. Het treinverkeer kan hinder ondervinden vanaf maandagavond om 22.00 uur tot dinsdagavond 22.00 uur. Idem voor het bus, tram- en metroverkeer. Zo verwacht De Lijn dat er minder bussen en trams zullen rondrijden. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht "ernstig verstoord verkeer" door de staking op het bus, tram en metronet. De MIVB raadt aan om een alternatief te zoeken voor die dag.     

Hinder zal er ook zijn voor de verdeling van brieven en pakjes. De kranten zullen normaal worden verdeeld. Ook in andere overheidssectoren zal er worden gestaakt, maar zal de hinder minder voelbaar zijn.  

Meest gelezen