Jacky Lafon staat vijftig jaar op de planken en dat moet gevierd worden: “Ode aan mijn mama en de fans”

© dji

Jacky Lafon staat vijftig jaar op de planken en ze viert dat met een jubileumshow in het Kursaal. ‘Zo dankbaar’ wordt een ode aan haar fans en overleden mama, die op 10 december 95 jaar geworden zou zijn. “Het wordt een emotioneel moment.”

Dominique Jauquet

Het is de eerste keer dat Jacky Lafon (70) solo in het Kursaal zal optreden. “Ik heb hier nog gezongen voor bijvoorbeeld ‘Sterren aan Zee’. Maar dat ik zelf een show breng in dit magische gebouw is een primeur”, zegt Jacky trots.

Het is maar een van de redenen waarom het een speciale avond wordt op 10 december in het Kursaal. De datum en de locatie zijn niet toevallig gekozen. “Mijn mama, die tien jaar geleden overleden is, zou op die dag 95 jaar geworden zijn. En het Kursaal was haar favoriete zaal. Ik brengt het liedje ‘Mama’ dat ik speciaal voor haar heb geschreven. Het zal een emotioneel moment zijn, maar tegelijkertijd zal ik mij gelukkig voelen dat ik dit heb kunnen doen. Mijn mama was een unieke persoon, een engel”, vertelt Jacky. De titel van de jubileumshow - ‘Zo dankbaar’ - is al evenmin toevallig.

Speciale band

Want het wordt ook een ode aan haar fans. “Want dankzij hun steun sta ik hier vandaag nog altijd”, zegt Jacky. De actrice en zangeres heeft een speciale band met Oostende. “Ik ben hier opgegroeid, en ging naar school in het Sint-Andreasinstituut en later het Sint-Jozefinstituut. Ik heb hier voor het eerst gekust en had er mijn eerste echt lief, Ron Davis, ook zanger, en helaas toen verongelukt aan de Kennedy-rotonde. Het doet nog altijd raar als ik daar Oostende binnen rijd”, zegt Jacky. Oostende heeft vandaag nog altijd een bijzondere plek in haar hart. “Wandelen op de dijk of het staketsel geeft me een gerust gevoel. En nadien iets eten in de vele lekkere restaurants. Oostende is gewoon de enige badstad aan zee. Ik heb destijds nog toneel gespeeld bij de Bachanten. Hier is alles eigenlijk begonnen. Vandaag, vijftig jaar later, ben ik trots deze jubileumshow in Oostende te kunnen brengen.”

‘Zo Dankbaar’ is een variétéshow pur sang. Het programma wordt aangevuld door Patrick Onzia, Daisy Thys, Andrei Lugovski, en showballet Elevation. “Er wordt gedanst, gezongen en gelachen. Leuke sketches met af en toe een pikant mopje en het zingen van vooral Nederlandstalige liedjes staan centraal”, zegt Jacky.

De show duurt tweemaal een uur. Tussendoor verandert Jacky een vijftiental keer van kleding. “Het mag een beetje glitter en glamour zijn”, lacht ze. “Maar voor de sketches doe ik ook minder mooie kleren aan, hoor.”

Aan stoppen denkt Jacky nog altijd niet. “Ik hoop dat we gezond mogen blijven en dat dit avontuur nog lang kan blijven duren. Ik doe het nog elke dag met veel passie. Als ik een glimlach zie bij anderen ben ik de gelukkigste mens van de wereld. Er is niets leuker dan iemand gelukkig te maken. En na de shows drink ik een lekker glas wijn. Heerlijk toch?”

INFO

Info en tickets: www.50jaarjacky.be. Er is ook een show in Gent Capitole.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen