© AP

Nieuwe wending in mysterieuze “duikbootmoord”: hoofd en benen van Zweedse journaliste gevonden

Twee maanden na haar mysterieuze dood zijn het hoofd en de benen van Kim Wall (30) gevonden, zo meldt de Deense politie. De Zweedse journaliste verdween in augustus in mysterieuze omstandigheden nadat ze met uitvinder Peter Madsen was meegegaan op een trip met zijn zelfgemaakte duikboot.

mtm

Het was de vriend van de 30-jarige Kim Wall die op 10 augustus alarm sloeg omdat de journaliste niet naar huis was gekomen na een reportage. Wall had eerder op de dag afgesproken met de excentrieke uitvinder Peter ‘Raket’ Madsen (46) om samen een eerste tocht te maken met zijn zelfgemaakte duikboot, de UC3 Nautillus.

Om 19 uur poseren de twee nog samen voor een foto in de toren van de duikboot om vervolgens de haven van het Kopenhaagse schiereiland Refshaleøen te verlaten. Enkele uren later, om 2.30 uur ’s nachts belt haar vriend de politie, waarna de Deense ordediensten meteen een zoekactie opstarten. Exact om 10.14 uur levert dat resultaat op: de duikboot is gespot in de Baai van Køge, pakweg 50 kilometer ten zuidwesten van Kopenhagen.

© AFP

Vrijwel meteen nadat enkele vrienden Madsen uit het gevaarte hebben gered, zinkt de duikboot in de zee van Kopenhagen. De duikboot wordt uit het water gevist en wordt meteen volledig onderzocht. Van Kim Wall is geen enkel spoor.

Hoewel er elke dag met man en macht gezocht wordt, duurt het nog tot maandag 21 augustus dat de speurders een eerste resultaat boeken. Ze vinden een vrouwentorso, zonder hoofd of ledematen, dat na onderzoek van de journaliste blijkt te zijn.

© AP

Madsen wordt ervan beschuldigd Wall te hebben gedood op zijn duikboot. Zelf had hij gezegd dat de vrouw een zwaar luik op haar hoofd had gekregen. “Haar dood was een ongeval”, zo luidde het.

De exacte doodsoorzaak van Wall is voorlopig nog steeds niet achterhaald. Bij de autopsie van de vrouw werden volgens het OM messteken in het onderlichaam en in de borststreek aangetroffen. Hoofd, benen en armen zijn daarna verwijderd. Madsen blijft minstens tot 31 oktober in voorarrest.

Vrijdag vonden de speurders ook het hoofd en de benen van Wall, zo meldde politiewoordvoerder Jens Møller zaterdagochtend.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER