Deelnemen aan ironman je ultieme droom? Deze triatleten helpen je op weg

© ddj

Triatleten Marino Vanhoenacker en zijn partner Elke Vanrenterghem vestigden zich onlangs in Jabbeke met de nieuwste fitnesshype: crossfit. Intussen begeleidt Marino in het vrijetijdscentrum ook (beginnende) triatleten. “Na mijn carrière moet Bink’s Base de uitvalsbasis voor opleiding worden.”

Dieter De Milde

Crossfit is een relatief nieuwe discipline waarbij in groepjes van tien a vijftien personen zowat alle spiergroepen getraind worden. In circuitvorm worden kracht - en stabiliteitsoefeningen afgewisseld met cardio. “Het valt eigenlijk moeilijk uit te leggen”, zegt Vanhoenacker. “Je moet eigenlijk gewoon eens naar een introductieles komen om te zien wat het is.”

Sinds een maand huist het koppel in het vrijetijdscentrum waar de judoruimte omgevormd werd tot krachthonk. “De lessen draaien goed, elke dag verwelkomen we drie groepen van om en bij de tien mensen. We stemmen de lessen zo af dat beginners en gevorderden in één groep kunnen trainen en dat maakt het voor iedereen leuk.”

Motivatiebrief

Partner Elke doet het fulltime, maar ook Marino is al bezig met het leven na zijn carrière. Zo startte hij onlangs met het begeleiden van triatleten. “Ik plaatste een bericht op Facebook en schrok van de vele reacties”, zegt Marino. Al krijgt niet iedereen zomaar de kans om met de zestienvoudige ironmanwinnaar te trainen. “Om de begeleiding kwaliteitsvol te houden, aanvaard ik een maximum van tien atleten. Die grens is intussen zo goed als bereikt, al komt nu en dan een plaatsje vrij.”

Wie een plekje wil veroveren, moeten een motivatiebrief schrijven. “Je kunt het zo gek niet bedenken wat ik al te lezen kreeg”, lacht Marino. Toch komen niet enkel mensen die wekelijks een tien uur sporten of parttime werken in aanmerking. “Het leukste is net om met iemand van nul te beginnen. Die is makkelijker te kneden maakt ook het meeste progressie. Zo gaf het enorm veel voldoening om een jongen die 120 kilogram woog en niet kon zwemmen na een jaar trainen over de meet van een ironman te zien komen. De meesten van mijn sporters hebben trouwens een erg drukke carrière. De uitdaging voor mij is om de trainingen mooi in de puzzel werk-gezin te doen passen.”

Strikte schema’s

Deelnemers houden zich maar best strikt aan de trainingsschema’s. “Ik controleer alle sessies en kan kregelig worden als er gezeurd wordt”, stelt Marino. “Wie niet precies doet wat ik zeg, riskeert eruit te gaan.” Voorlopig stelt de atleet die schema’s nog op tijdens zijn reizen naar verschillende wedstrijden. “Want laat duidelijk: ik denk nog niet aan stoppen. Maar als het afscheid eraan komt, wil ik wel meer atleten toelaten. Bink’s Base moet dan de uitvalsbasis worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen