Speel eens een spelletje met Leonardo da Vinci

© idh

Louise De Cort (20) uit Pepingen, studente lager onderwijs aan hogeschool Odisee, is met haar bachelorproef genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs. Ze bedacht een bordspel om kinderen warm te maken voor wetenschap, kunst en geschiedenis.

Ingrid Depraetere

“Tijdens mijn opleiding als leerkracht lager onderwijs merkte ik dat kinderen echt wel enthousiast kunnen geraken over geschiedenis en wetenschap als je het maar op een leuke en interactieve manier aanbrengt. Zo kwam ik op het idee om een educatief bordspel rond deze thema's te ontwikkelen. In dit bordspel staat Leonardo da Vinci centraal, de ideale figuur om geschiedenis, kunst en wetenschap aan te linken”, vertelt Louise De Cort.

“Leonardo da Vinci leefde in de zestiende eeuw. Hij maakte wereldberoemde kunstwerken zoals de Mona Lisa maar was ook zeer sterk geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Als wetenschapper werkte hij aan tal van uitvindingen. Het leek me een leuk idee om Leonardo da Vinci via een bordspel te introduceren bij leerlingen van de lagere school. Kinderen zouden zo'n veelzijdige iemand de dag van vandaag beslist ‘cool’ hebben gevonden. Maar bovenal vormt hij voor leerlingen de perfecte opstap om te praten over geschiedenis, wetenschap, het menselijk lichaam en noem maar op. Daarom wilde ik hen spelenderwijs dolgraag enthousiast maken voor deze historische figuur.”

Firenze

In het bordspel dat Louise bedacht, moet elke speler een uitvinding van Leonardo da Vinci voltooien. “Daarvoor moeten de spelers dobbelen om dan met hun pionnen op zoek te gaan naar materiaal en werklieden in de straten van het oude Firenze. Als ze op ontdekking gaan met hun pionnen kunnen ze onder andere Mona Lisa-quizkaarten krijgen, waarbij ze vragen over Leonardo moeten beantwoorden en een en ander kunnen verzamelen. Heeft de leerling uiteindelijk al het materiaal en voldoende werklieden voor de uitvinding? Dan is hij of zij de échte Leonardo da Vinci.”

Voor de uitwerking van het spel ging Louise te rade bij het Centrum Informatieve Spelen. “Met al dat advies ging ik aan de slag, en dankzij de hulp van mijn vader, mijn broer én tekenaar Jitse Lemmens kwam ik tot een prachtig bordspel. De reacties zijn alvast positief”, aldus Louise.

Of Louise De Cort ook echt de Vlaamse Scriptieprijs wint, wordt midden december in Gent bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen