Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Termont over N-VA, een imam over geweld in de islam en legale wietteelt: dit moet u weten voor u gaat eten

Gents burgemeester Daniël Termont wijst met een beschuldigende vinger naar N-VA voor het harde politieke klimaat.Beeld BELGA

Het gaat er hard aan toe in de politiek, en volgens Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) komt dat door N-VA. "Ze zeggen niet waarvoor ze staan en zeggen permanent dat het de schuld van anderen is." Dit en het andere nieuws van de dag leest u in de lunchbreak van De Morgen.

In het nieuws

1. Termont over "bitsige" N-VA

Volgens de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) gaat het er steeds harder en bitsiger aan toe in de politiek. "Die bitsigheid is niet mijn vorm van aan politiek te doen", zegt Termont. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar N-VA. "Ik ben ervan overtuigd dat dat komt sinds de N-VA aan de macht is. Dit is een andere vorm en stijl van aan politiek te doen. Permanent niét zeggen waar je voor staat, en wat uiteindelijk uw doelstellingen zijn, maar permanent zorgen dat het de schuld is van anderen, van de socialisten en van Termont."

2. "Met liefde alleen redden veel adoptiekinderen het niet"

De onthullingen over adoptiezwendel vanuit Sri Lanka raakten onlangs een gevoelige snaar. Professor Nicole Vliegen schreef een boek over hulpverlening aan kinderen met een complex trauma en pleit voor een nog betere begeleiding van adoptieouders.

Professor Nicole Vliegen.Beeld Franky Verdickt

3. Nieuwe Nederlandse regering zet licht op groen voor legale wietteelt

Het nieuwe Nederlandse kabinet wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet verspreid wordt. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zetten die stap in de hoop dat de criminaliteit zal afnemen. Legale wiet zou ook minder schadelijke stoffen moeten bevatten dan de producten die illegaal geteeld worden.

In het nieuws
Beeld ANP

4. Australische politie infiltreert pedofielenforum

Een Australische politiedienst heeft maandenlang een forum voor pedofielen geleid. Op die manier konden de leden van Argos, de dienst gespecialiseerd in de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen in de Australische staat Queensland, een pedofielennetwerk van een duizendtal leden in kaart brengen. De agenten werkten samen met Europese en Amerikaanse politiediensten. De agenten moesten echter wel ook zelf expliciet beeldmateriaal posten.

5. Turnster Derwael verovert eerste Belgische WK-medaille ooit

Nina Derwael heeft gisteravond een bronzen medaille gepakt in de finale van de brug met de ongelijke leggers op het WK turnen in het Canadese Montréal. Het was de eerste WK-medaille ooit voor België.

Nina DerwaelBeeld AFP

6. Tweede toernooiwinst op rij voor Goffin

David Goffin (ATP 11) is dezer dagen in grootse doen. Nadat hij vorige week nog het ATP-toernooi van Shenzhen op zijn naam schreef, kroonde onze landgenoot zich ook tot winnaar in Tokio. In de finale klopte hij de Fransman Adrian Mannarino (ATP 31) in twee sets: 6-3 en 7-5!

David Goffin viert zijn tweede titel op rij, zijn vierde in totaal.Beeld Getty Images

Aan het koffieapparaat

1. Imam Seyran Ates over geweld in de islam

Ze krijgt politiebewaking, opende een liberale moskee en vindt dat een hoofddoek dragen nooit feministisch kan zijn. En nu is Seyran Ates, Duitse van Turkse oorsprong, het burger­initiatief Stop Extremism gestart. "We vechten tegen tradities die door mannen zijn gemaakt omdat ze macht wilden."

Aan het koffieapparaat
Beeld Tim Dirven

2. Doorgroeikansen vooral voor 'high potentials'

Job gevonden? Eerste werkervaring op zak? Dan is het tijd om te groeien. Maar wacht eens even, bent u wel die high potential in wie uw baas wil investeren?