© BELGA

Test met legale wietteelt zorgt voor ongerustheid in Antwerpse grensgemeenten

Het aankomende Nederlands kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde.

dst

Het experiment is vooral bedoeld voor grote en middelgrote plaatsen. Het zou gaan om zes tot tien gemeenten. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen.

In de provincie Antwerpen hopen de grensgemeenten dat de Nederlandse overheid het voorstel eerst bespreekt met Vlaanderen, vooraleer een wet wordt doorgevoerd schrijft VRT.

Het huidige, Nederlandse, cannabisbeleid heeft jarenlang overlast veroorzaakt in enkele kleinere Vlaamse grensgemeenten. De sluiting van verschillende coffeeshops in de buurt van Roosendaal en Bergen op Zoom heeft het probleem in de provincie Antwerpen toen grotendeels kunnen oplossen.

Probleem verschuiven naar Vlaanderen?

“Of dit voorstel het probleem zal doen verschuiven richting Vlaanderen, is nu nog onduidelijk”, reageert Lukas Jacobs (CD&V), burgemeester van Kalmthout. “Wat we er ook van vinden, we moeten dit bespreken met de Nederlandse en Vlaamse lokale besturen”

Jacobs geeft op vrtnws.be wel toe dat hij het Nederlandse voorstel vreemd vindt. “Cannabis is bij ons een verboden verdovend middel. Het feit dat een buurland die sector dan overneemt is merkwaardig. Het lijkt me een bizarre beslissing. En als het drugsprobleem daardoor naar onze gemeente verschuift, zullen we daar zéker niet gelukkig mee zijn, nee.”

Wietwet

Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten “wietwet” van D66 die voor regulering van de wietteelt moet zorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER