© BELGA

Van der Haar zet tenoren Van der Poel en Van Aert een ferme neus en gaat lopen met zege in GP Mario De Clercq

Lars van der Haar heeft zondagmiddag de GP Mario De Clercq gewonnen. De Nederlander haakte in de eerste helft van de wedstrijd zijn wagonnetje aan bij de twee tenoren Mathieu van der Poel en Wout van Aert, en profiteerde vervolgens van de onderlinge concurrentie tussen die twee om zelf een kloofje te slaan. Van der Haar hield in de slotrondes makkelijk stand en is meteen ook de eerste leider in de DVV Verzekeringen Trofee.

blg,jefi, jvh

Wie legt Mathieu Van der Poel iets in de weg? Dat was wederom de grote vraag voor de openingsmanche van de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse. Je zou voor minder: in de zes crossen waarin de Nederlandse kampioen aan de start verscheen, kwam hij ook telkens zes keer als winnaar over de streep. En toch moest de crossliefhebber niet vooraf al te zuchten bij een nieuwe onemanshow van Van der Poel. Op en rond de Hotond vond Wout van Aert een parcours op zijn lijf geschreven. Bovendien vindt de wereldkampioen met de cross meer van zijn beste veldritbenen terug. Dat beloofde.

Het was trouwens de Nederlander Lars van der Haar die meteen de trend zette en fel op kop ging sleuren. Tim Merlier volgde als tweede met in zijn spoor Daan Soete en Wout van Aert. Nederlands kampioen Mathieu van der Poel had zijn start ietwat gemist en reed op een negende plaats in de aanvang van de wedstrijd. Het viertal Daan Soete, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Wout van Aert trokken de tweede ronde in op jacht naar de bonificatieseconden. Van der Poel was dan al opgeschoven en maakte deel uit van het groepje met van Aert.

© Photo News

Aanval van Aert

Michael Vanthourenhout pakte de 15 seconden voor Daan Soete en Lars van der Haar. De kopgroep dikte aan tot negen renners wanneer ook Laurens Sweeck, Kevin Pauwels, Corné van Kessel, Michael Boros en Toon Aerts voorin aansloten. Het sein dan voor Laurens Sweeck om er een lel op te geven. De kopgroep scheurde maar voor Wout van Aert ging het nog te traag. Halfkoers trok hij in de aanval met Mathieu van der Poel in zijn wiel. Toon Aerts volgde als derde achternagezeten door het trio Kevin Pauwels-Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout.

© BELGA

Wout van Aert bleef prikken uitdelen en Mathieu van der Poel moest op drie ronden van het einde een kloof laten vallen. Lars van der Haar repte zich naar de derde plaats met achter hem klitten Kevin Pauwels, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout samen. Van Aert temporiseerde even en dat was het sein voor Mathieu van der Poel om te gaan aanvallen. Wout van Aert moest diep gaan maar kon na een halve ronde, met Lars van der Haar in zijn wiel, alsnog weer voeling krijgen met de Nederlandse kampioen.

Van der Haar profiteert

En dan ging Lars van der Haar zijn kans. De Telenet-Fidea Lionsrenner trok de slotronde in met een voorsprong van 35 seconden op het vijftal Wout van Aert met Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Lars van der Haar kwam niet meer in de problemen en mocht uitgebreid het zegegebaar maken. In de strijd voor de tweede plaats was Mathieu van der Poel de sterkste na een sprint met drie.

Uitslag:

1. Lars van der Haar (Ned/Telenet-Fidea Lions) in 58:55

2. Mathieu Van der Poel (Ned) op 0:20

3. Wout Van Aert 0:21

4. Kevin Pauwels 0:22

5. Toon Aerts 0:24

6. Michael Vanthourenhout 0:47

7. Jens Adams 1:01

8. Dieter Vanthourenhout 1:23

9. Laurens Sweeck 1:31

10. Corne van Kessel (Ned) 1:38

Stand DVV Verzekeringen Trofee:

1. Lars van der Haar (Ned/Telenet-Fidea Lions) in 58:50

2. Mathieu Van der Poel (Ned) op 0:25

3. Wout Van Aert 0:26

4. Kevin Pauwels 0:27

5. Toon Aerts 0:29

6. Michael Vanthourenhout 0:37

7. Jens Adams 1:06

8. Dieter Vanthourenhout 1:28

9. Laurens Sweeck 1:36

10. Corne van Kessel (Ned) 1:43

Lees hieronder de reacties van de eerste drie.

© BELGA

Winnaar Lars Van der Haar: “Schat deze overwinning hoog in”

De 26-jarige Lars van der Haar heeft dankbaar gebruik gemaakt van de rivaliteit tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De Nederlander kon het zegegebaar maken nadat hij een korte solo knap afrondde.

“Het parcours hier in Ronse ligt me wel, maar winnen zat er voor mij nooit in. Tot vandaag dan”, straalde Lars van der Haar. “Ik had het geluk dat mijn teamgenoot voor mij uitreed zodat Kevin Pauwels al het werk moest opknappen in de jacht naar een plaatsje voorin. Toen we aansluiting kregen voelde ik me nog steeds zeer fris en goed. Dan was het afwachten hoe Wout van Aert en Mathieu van der Poel hun wedstrijd gingen indelen. Op de weg viel het plots stil en dan ging ik maar mijn kans. Zij blijven teveel naar elkaar kijken en ik sloeg meteen een mooie kloof. Ik moest wel heel diep gaan. In de laatste ronde vreesde ik zelfs even dat ik helemaal ging stil vallen maar dat gebeurde gelukkig niet. Dit parcours is een ware sloophamer. Het was afzien tot het einde. Ik schat deze zege, mijn eerste overwinning in een klassementscross buiten de Wereldbeker, zeer hoog in”, verduidelijkte Lars van der Haar.

© BELGA

Mathieu Van der Poel (tweede): “Te lang gehoopt dat Wout gat ging dichtrijden”

Voor het eerst dit seizoen won Mathieu van der Poel geen wedstrijd waaraan hij deel nam. In Ronse beet hij immers de tanden stuk op zijn landgenoot Lars van der Haar en werd hij tweede. “Dit was een enorm lastige cross. Hier kon je bijna geen verschil maken. Daarom ook stokte het tempo meermaals. Iedereen moest wel eens recupereren van de geleverde inspanningen”, begon Mathieu van der Poel.

“Toen Lars van der Haar ging heb ik iets te lang gehoopt dat Wout van Aert het gat ging dichtrijden. Dat gebeurde dus niet. Ik bleef ook zitten. Achteraf gezien had ik onmiddellijk moeten reageren maar dat deed ik dus niet. Ik zat evenwel à bloc op dat moment. Lars heeft deze zege zeker niet gestolen. Hij zat op het juiste moment op de juiste plaats en kon zijn eigen koers van dan af bepalen. Ik heb nog wel eens een cross verloren op zo’n manier. Ik wist sowieso dat het niet haalbaar was om elke cross die ik reed te winnen. Vandaag is er dus een einde gekomen aan dat mooie lijstje ook al had ik die periode liever nog een poosje gerokken”, gaf Mathieu van der Poel mee.

© BELGA

Wout van Aert (derde): “Als we reageren op Lars is de overwinning voor iemand anders”

“Lars van der Haar was heel goed, maar eigenlijk kon hij wel wegrijden omdat Mathieu en ikzelf bij zijn aanval te veel naar elkaar keken. Ik hoopte dat Van der Poel de kloof zou dichten en hij dacht van mij wellicht hetzelfde. Ik wil geen afbreuk doen aan de zege van Lars maar reageren we dan is de zege voor iemand anders”, verduidelijkte Wout van Aert.

“Ikzelf had al twee tot drie keer toe getracht om Mathieu Van der Poel te lossen maar dat lukte me nooit. Reed ik de kloof met Lars van der Haar dicht dan gaf ik hem zo vrij spel voor een nieuwe zege. Ik heb veel strijd kunnen leveren en dat stemt me wel goed. Ik was sterk vandaag en dat geeft alvast perspectieven voor de volgende crossen. Zaterdag al in Kruibeke wil ik er opnieuw staan en dan zondag in Zonhoven. Elke keer wil ik mijn kans gaan om die eerste zege te boeken”, besloot Wout van Aert.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer