Direct naar artikelinhoud
Meteen mee

Meteen mee in drie minuten: wat je deze week moet lezen

In boerkini, badpak of bikini: zo werd er in Antwerpen geprotesteerd tegen een mogelijk boerkiniverbod.

Toots Thielemans is niet meer onder ons. In Italië beefde de aarde, met dramatische gevolgen. We doen de deur van de festivalzomer (bijna) dicht en het boerkinidebat woedde in alle hevigheid. Dit is wat u moet onthouden van de voorbije week.

1. De woede om de festivuilnisbelt

Het festivalseizoen loopt op zijn laatste benen. De tenten, matjes en slaapzakken zijn opgeborgen voor volgend jaar. Of niet? Want als we een willekeurige festivalcamping the day after bekijken, blijkt dat lang niet elke festivalganger zijn materiaal terug mee naar huis neemt. Milieuactivist en 'Low Impact Man' Steven Vromman ging op zoek naar de verantwoordelijken.

De camping van Pukkelpop.

Lees: Steek die tent dan maar gewoon in je r**t

2. In boerkini of in bikini

Nadia Sminate (N-VA) lanceerde het voorstel tot een boerkiniverbod in ons land. Voorzitter Bart De Wever trad haar bij: "Vroeger mocht een moslima alleen in een tentje aan het strand zitten. Nu mag ze dat aantrekken". De boerkinidraagsters zelf zijn het meer dan beu, en organiseerden een protestactie in Antwerpen. "Onze lichamen zijn van ons."

“Wij zijn vrouw én vrij! Niet bereid om ons te les te laten spellen over wat we wel en niet mogen dragen. Door niemand.”

Lees: Deze vrouwen betoogden in Antwerpen tegen het boerkiniverbod

3. Nieuwe examens, minder stress

De KU Leuven komt komend academiejaar met een nieuw systeem voor meerkeuze-examens op de proppen. Voortaan kunnen studenten aangeven welke antwoorden onjuist zijn en daarvoor punten krijgen. Het zorgt voor minder stress, en helpt risicoschuwe studenten die niet durven gokken (en zo in het huidige systeem kostbare punten mislopen).

Studenten aan het werk in de bibliotheek van de KU Leuven.

Lees: Dit nieuwe type examen moet KU Leuven-studenten minder stress bezorgen

4. Alles zit goed bij deze nieuwe planeet

Heuglijk wetenschapsnieuws: er is een nieuwe planeet ontdekt. En niet zomaar eentje: het stuk rots ligt (relatief) dichtbij ons en op een goeie afstand van zijn eigen ster. Als er ook nog een atmosfeer is, kan de temperatuur er boven nul liggen. En dat maakt deze planeet levensvatbaar.

Een impressie van Proxima b.

Lees: Waarom de ontdekking van Proxima b zo'n groot nieuws is

5. Complottheorie van de week

Hillary Clinton krijgt regelmatig een beroerte, live op televisie. Ze kan ook niet zelfstandig rechtop zitten, want er ligt steeds een kussentje in haar stoel. En ze moet heel veel slapen. Weldenkende mensen houden het niet voor mogelijk, maar in de VS is er de 'healthers'-beweging, die er alles aan doet om te 'bewijzen' dat Clinton (dood)ziek is. En dus niet geschikt om president te worden. Oordeel vooral zelf.

Lees: Samenzweerders draaien overuren: is Hillary Clinton nu ziek of niet?

In het nieuws

De belangrijkste nieuwsfeiten van de week op een rijtje.

1. Boerkini in Frankrijk

In Nice dwongen agenten een vrouw om haar tuniek uit te trekken op het strand. De vrouw kreeg een boete. "Dit is een van de angstaanjagendste foto's die ik dit jaar zag", schrijft journalist Hassan Bahara. De Franse Raad van State schrapte het boerkiniverbod ("een ernstige en illegale aantasting van de fundamentele vrijheden"), maar de burgemeesters van Franse kuststeden (én premier Valls) leggen dat naast zich neer.

Twitter bericht wordt geladen...

2. Aardbeving in Italië

Na de zware aardbeving in Midden-Italië zijn er al 290 slachtoffers te betreuren. In het zwaarst getroffen dorp Amatrice kwamen 230 mensen om het leven. Het Italiaanse OM onderzoekt of iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor de enorme ravage en dodentol door instortende gebouwen. "In de gebouwen is meer zand dan cement gebruikt om geld te besparen." Seismoloog Manuel Sintubin maakte dezelfde analyse: "Met aardbevingen valt te leven, met corruptie niet."

3. Rest in peace, Toots

Toots Thielemans is niet meer. De legendarische jazzmuzikant stierf op 94-jarige leeftijd. Tot ver buiten de landsgrenzen werd gerouwd om Toots, "de grootste woordeloze dichter van het heelal". Op zijn begrafenis bood zelfs Amerikaans president Barack Obama woorden van troost.