Direct naar artikelinhoud
Politie

Agent slachtoffer van geweld? Overheid betaalt voortaan alle kosten

Agent slachtoffer van geweld? Overheid betaalt voortaan alle kosten
Beeld photo_news

Voortaan zullen alle kosten van politiemensen die zwaar­gewond geraken door hevige agressie betaald ­worden. ­De ­verzekering dekt nu maar een klein deel, waardoor het slachtoffer zelf opdraait voor de rest. Dat leidt tot menselijke drama’s. 'Het kan niet dat ­iemand die lijf en leven riskeert voor de samen­leving een tweede keer slachtoffer wordt', zegt minister Jambon (N-VA).

Het zijn uitzonderingen, maar de ­dossiers bestaan wel degelijk. Het bekendste is dat van Mario Ghijs. In oktober 2013 kreeg de toen 42-jarige agent uit Lummen in zijn combi een kassei op zijn hoofd toen hij met ­collega’s tussenkwam bij rellen in Meulenberg. De kassei raakte Ghijs vol op het hoofd. De politieman liep een hersentrauma op, heeft gehoor- en oogschade en houdt er een blijvende invaliditeit aan over. De kosten ­bedroegen in een mum van tijd meer dan 100.000 euro. Ook Ghijs moest daar een groot stuk van betalen en kreeg zelfs deurwaarders over de vloer. En hij is niet de enige. 

Andere wagen 

"Het kan niet dat dergelijke mensen in de kou blijven staan", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van ­minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Door hun werk zijn ze al betrokken in een drama. En dan komt daar nog een financieel drama bovenop." Na overleg met de politievakbonden heeft minister Jambon een Koninklijk Besluit op tafel gelegd met een garantie dat alle kosten die in verband staan met een ernstige gewelddaad tegenover de lokale en federale politie worden (terug)betaald.

'Dit is een hele stap vooruit, maar wij hopen dat het in de toekomst wordt uitgebreid naar alle arbeidsongevallen'
Vincent Houssin, politievakbond VSOA

Het gaat dan over supplementen voor dokters en chirurgen, maar ook over prothesen en aanpassingen aan wagens of zelfs verbouwingen aan het huis. "De gewone verzekering betaalt nu eenmaal geen verbouwingen die nodig zijn voor pakweg een politieman die na geweld in een rolstoel zit en thuis een lift nodig heeft om boven te geraken", zegt Van Raemdonck.

Val van trap telt niet

Het kabinet benadrukt dat die slachtoffers geen blanco cheque krijgen. "Elk dossier zal voor een nieuwe ­commissie met drie mensen komen. Daarin zit iemand van de federale politie, de lokale politie en een arts. Al ­hopen we natuurlijk dat we de commissie zo weinig mogelijk zullen ­moeten samenroepen. Dat zou betekenen dat de mensen op het terrein gespaard zijn gebleven van zware ­geweldfeiten."

Vincent Houssin van politievakbond VSOA is erg tevreden. "Dit is een hele stap vooruit, maar wij hopen dat het in de toekomst wordt uitgebreid naar alle arbeidsongevallen. Zeker als ze ­tijdens interventies zijn gebeurd."

Het kabinet van Jambon zegt dat dit niet de bedoeling is. "Voor een agent die op het commissariaat per ongeluk van de trap valt, zijn er nog altijd de reguliere verzekeringen." De nieuwe maatregel is er een met ­terugwerkende kracht. Wie in het ­verleden tijdens de werkuren dus slachtoffer werd van zware agressie, zal ­betaald worden – weliswaar enkel voor de kosten die gemaakt worden zodra het Koninklijk Besluit is ingegaan. (BJM)