Direct naar artikelinhoud
Reclame

Zwarte vrouw wordt wit: Dove opnieuw onder vuur voor "racistische" advertentie

Zwarte vrouw wordt wit: Dove opnieuw onder vuur voor "racistische" advertentie
Beeld Dove

Dove krijgt de wind van voren na een Facebook-advertentie waarin een zwarte vrouw haar T-shirt uittrekt en er een blanke vrouw tevoorschijn komt. Racistisch, volgens vele sociale mediagebruikers.

Het cosmeticabedrijf heeft de advertentie inmiddels verwijderd en heeft zich afgelopen weekend verontschuldigd voor het misplaatste spotje. De advertentie "is niet representatief voor de diversiteit van echte schoonheid waar Dove in gelooft", luidt het in een mededeling. 

Twitter bericht wordt geladen...

De advertentie was een gif van een zwarte vrouw die haar bruine T-shirt uittrekt. Daarop verscheen er een blanke vrouw, die op haar beurt haar witte T-shirt uittrekt, waarna er weer een gekleurde vrouw tevoorschijn kwam in een iets donkerder blouse.

Die post is dus offline gehaald, maar screenshots van de advertentie circuleren nog steeds op sociale media. Daarin is enkel te zien hoe de zwarte vrouw verandert in een blanke.

Twitter bericht wordt geladen...

Het is niet de eerste keer dat Dove kritiek krijgt voor een advertentie met een racistische ondertoon. In 2011 pakte het bedrijf uit met een 'voor en na'-advertentie met twee gekleurde vrouwen en één blanke. Ook die leidde tot heftige reacties.

Dove, dat eigendom is van Unilever, probeert al meer dan tien jaar een bewuste houding aan te nemen op het vlak van schoonheid. Het bedrijf maakt vaak gebruik van modellen van verschillende leeftijd, gewicht en afkomst.